Szent-Iványi István Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZENT-IVÁNYI ISTVÁN külügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök asszony. Elõször is, jelezni szeretném, hogy a terv maga az nem a State Department-ben, tehát nem a külügyminisztériumban született, hanem a Nemzetbiztonsági Tanácsban. A State Department-nek is voltak ezzel kapcsolatban bizonyos fenntartásai.

Ugyanakkor világossá szeretném tenni ismételten, hogy Clinton elnök levele, és valamennyi más megnyilatkozás egyértelmûvé tette: Magyarországot nem sorolják a térséghez, és Magyarországnak a NATO- csatlakozási érdekeit nem érinti, illetve nem hátráltatja, nem károsítja ez a kezdeményezés.

Ami pedig a NATO-bõvítést illeti, ebben az Egyesült Államoknak kiemelkedõ szerepe van. Tehát én azt hiszem, hogy bízhatunk abban, hogy ennek ilyen hatása nem lesz. Ugyanakkor a magyar kormány reméli, hogy ténylegesen konkrét projektek sokasága valósul meg, részben EU, részben az ENSZ Európai Gazdasági Bizottságának támogatásával. Mert azt még el kell mondanom az elõzõek kapcsán, hogy az Európai Unió megfigyelõkkel részt vett, és üdvözte a kezdeményezést, tehát nem felel meg a valóságnak, hogy õk elutasítják ezt. Köszönöm szépen.(Taps a kormánypártiak oldalán.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage