Torgyán József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Igen tisztelt Legfõbb Ügyész Úr! Az ön válaszát azért nem tudom elfogadni, mert az interpellációban én konkrét tényállást írtam le. Tehát azt, hogy a Magyar Nemzeti Bank és a Deloitte and Touche Kft. egymással szerzõdtek, és ennek értelmében két egymást követõ évben durván 100 millió forintot fizettek ki a Deloitte and Touche részére, amely könyvvizsgálói feladatokat lát el. Márpedig ha üzleti kapcsolat van a felek között, akkor kizárt a könyvvizsgálói kapcsolat létesítése, amint azt a számviteli törvény hivatkozott rendelkezése kimondja.

Szerintem van kompetenciája az ügyészségnek, mert hiszen a számviteli törvény 88. §-a a polgári törvénykönyv általános felelõsségi szabályain túl a büntetõ törvénykönyvre és a szabálysértési kódexre is hivatkozik, itt pedig a legfõbb ügyész úr kompetenciája kézenfekvõ. Én úgy gondolom, hogy az egy elfogadhatatlan dolog, hogy itt nyílt törvénysértésekre kerüljön sor, hiszen ahogy én például nem köthetek, mondjuk, szerzõdést a rendõrség közlekedésrendészeti osztályával, hogy dolgozzanak nekem, és nekem nem lehet az a hátsó szándékom, hogy ezt azért teszem, hogy a közlekedési rendõrség ne büntessen meg, ha velük kapcsolatba kerülök. Úgy gondolom, ugyanaz az összefüggés áll fenn a Nemzeti Bank és a Deloitte and Touche között. A Deloitte and Touche nem végezheti el a könyvvizsgálói feladatokat, ha üzleti kapcsolatot létesített.

Ne haragudjék, legfõbb ügyész úr, de úgy gondolom, itt lenne az ideje a rendteremtésnek. Ebben az esetben ön szerintem nem járt el a törvények szerint, ezért az ön válaszát legnagyobb sajnálatomra nem tudom elfogadni. Köszönöm a türelmüket. (Taps az FKGP padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage