Póda Jenõ Tartalom Elõzõ Következõ

PÓDA JENÕ (MDF): Tisztelt Miniszter Úr! Figyelmesen meghallgattam válaszát. Én az elmúlt két és fél évben egészen mást tapasztaltam. Azt tapasztaltam, hogy tavaly ilyenkor önök egy átszervezés során hadteststruktúrát hoztak létre a hadseregben, most mindezt fölszámolják. Ha igaz lenne, amit ön mond, akkor miért kellett egy évre, csak egy évre ilyen struktúrát létrehozni? Hiszen elõtte is volt valami, most jövõ évtõl is lesz valami.

Nem, nem ez történt, miniszter úr, kapkodás volt, szervezetlenség, nem találták azt az utat, amellyel meg lehet teremteni a hagyományainknak, a józan felfogásnak és a NATO elvárásainak megfelelõ struktúrát. És ne feledjük, hogy a struktúrából nagyon sok minden következik! Nemcsak pénzt lehet pazarolni és megtakarítani, hanem az emberek elé lehet jövõképet vetíteni, vagy el lehet velük mindezt hitetni, adott esetben csalódást lehet okozni bennük. Sajnos, jelen napokra az utóbbi helyzet állt elõ.

Ennek az alkotmányos problémának, ennek a szervezeti problémának végül is a legszemléletesebb következménye az az alkotmánysértés- sorozat volt, amelyet megtárgyaltunk a nyár elején a lengyelországi felhatalmazás nélküli lövészettel kapcsolatban.

De hadd ismertessek önnel, tisztelt miniszter úr, két nagyon rangos külföldi átvilágítást, illetve szakértõi véleményt és az önt támogató képviselõkkel is, hátha ön vagy önt támogató képviselõk ezeknek a véleményeknek jobban hisznek, mint nekem, szerény ellenzéki képviselõnek! Ez a két vélemény pedig mind az utóbbi másfél évbõl származik. A brit honvédelmi misztérium csoportja itt dolgozott önöknél, az önök megbízásából. Az õ véleményük a következõ ezzel kapcsolatban, idézem: "Amikor tanulmányozni kezdtük a magyar Honvédelmi Minisztérium viszonyát a Magyar Honvédséggel, megütköztünk azon, hogy a Honvédelmi Minisztérium struktúrája nem hasonlít egyetlen általunk ismert felépítéshez sem. Különbözik az ismert NATO honvédelmi minisztériumoktól abban, hogy nem tartozik hozzá a vezérkar vagy a fõparancsnok."

De mutatnék egy másik példát is, egy nagyon rangos amerikai szakfolyóirat idézetét, amely 1995 végén jelent meg, a 86. oldalon a National Defence University Press ezt írja: "A reform világosan azt célozta, hogy a fegyveres erõket kommunista befolyás alatt tartsák úgy, hogy a hadseregvezetés..." (Az elnök kikapcsolja a felszólaló mikrofonját. Az ellenzék padsoraiban általános hangzavar.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage