Kökény Mihály Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KÖKÉNY MIHÁLY népjóléti miniszter: Köszönöm szépen, elnök asszony! Tisztelt Képviselõ Asszony! Semmiféle jogi bravúrral és kettõs joghátránnyal való sújtás szándékáról nem nézünk szembe (Sic!), nincs errõl szó. A társadalombiztosítási törvényben a nyugdíjemelésre elõírt törvényi kötelezettséget a kormány teljesítette.

Azt el kell ismerni, hogy az elõzetesen várható keresetnövekedés 15 százalékos becslése túlságosan optimista volt. Éppen ezért döntött úgy a kormány, hogy egyidejûleg - a költségvetési tartalék terhére - az átlagosnál kisebb nyugdíjjal rendelkezõk, továbbá az egyes nyugdíjszerû, rendszeres szociális ellátásban részesülõk számára egyszeri 3 ezer forintos támogatást biztosít.

Hangsúlyozni kell, hogy ez nem nyugdíj-kiegészítés, nem nyugdíjtámogatás, ezért nem is szabad összekeverni a két külön kormányrendeletben szabályozott intézkedést. A nyugdíjemeléseknél egyébként azt mondja a jogszabály - amint ez a januári és a korábbi emeléseknél is történt -, hogy az emelést a nyugdíj összegére kell számítani, és abban az esetben, ha a nyugdíjas nem társadalombiztosítási, nem a nyugdíjalapból finanszírozott egyéb ellátással is rendelkezik, akkor az egyéb ellátások összegére nem kell a nyugdíjemelést számítani.

A nyugdíjemelésnél szociális szempont nem érvényesül, a jogszerû nyugdíj összegét kell emelni, és az emelés alapjául kizárólag a társadalombiztosításból finanszírozott nyugdíj vehetõ tehát figyelembe. A nyugdíjszerû szociális ellátások emelése a nyugdíjak emelésével együtt azért nem történt meg, mert a 0,5 százalékos emelés helyett ennek a mértéknek a többszörösét jelentõ 3 ezer forint egyszeri támogatást nyújtottuk azok számára, akik a nyugdíjat helyettesítõ, alapvetõ megélhetési forrásul szolgáló segélyekben, járadékokban részesülnek. Köszönöm szépen. (Taps az SZDSZ padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage