Elnök Tartalom Elõzõ Következõ

ELNÖK: Megkérem képviselõtársaimat, foglalják el helyüket. (Moraj.) Tisztelt Országgyûlés! Folytatjuk a munkánkat. Soron következik a magyar tudomány helyzetérõl szóló beszámolóból adódó következtetésekrõl és feladatokról szóló országgyûlési határozati javaslat általános vitája és határozathozatala. Az oktatási bizottság önálló indítványát új változatban H/3615. számon kapták kézhez képviselõtársaim.

Jánosi György, az oktatási bizottság elnöke, a napirendi pont elõadója nem kíván szólni. Megkérdezem a kormány jelen lévõ képviselõit, kíván-e közülük valaki felszólalni? Nem. Kulturális bizottság sem kíván véleményt nyilvánítani.

Tisztelt Országgyûlés! Megkérdezem képviselõtársaimat, kíván-e valaki felszólalni? Nem.

Tisztelt Országgyûlés! Az általános vitát lezárom, és az elõterjesztéshez módosító javaslat sem érkezett, ezért részletes vitára sem kerül sor. Az országgyûlési határozati javaslat elfogadásáról kell döntenünk. Kérdezem, van-e valakinek ezzel kapcsolatosan észrevétele? Nincs.

Tisztelt Országgyûlés! A határozathozatal következik. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, elfogadja-e a magyar tudomány helyzetérõl szóló beszámolóból adódó következtetésekrõl és feladatokról szóló országgyûlési határozati javaslatot? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Kimondom a határozatot: az Országgyûlés 299 igen szavazattal, 2 ellenszavazat és 2 tartózkodás mellett az országgyûlési határozati javaslatot elfogadta.

(Horn Gyula miniszterelnök: Nincsen bekapcsolva a gépem.) Kérem a miniszterelnök úr gépét bekapcsolni. A miniszterek meg kapcsolják át a gépüket, gondolom, meg tudják tenni. (Derültség.)

Tisztelt Országgyûlés! Megkérdezem a képviselõcsoportokat, hogy kívánják-e szavazatukat megindokolni? Nem. Tisztelt Országgyûlés! Soron következik a Magyar Honvédség hosszú valamint középtávú átalakításának irányairól és létszámáról szóló 88/1995. július 6-ai országgyûlési határozat módosításáról szóló országgyûlési határozati javaslat zárószavazása. Az elõterjesztést H/3439. számon, az egységes javaslatot pedig H/3439/4. számon kapták kézhez képviselõtársaim.

Mivel az egységes javaslathoz senki sem nyújtott be módosító javaslatot, a határozathozatal egyetlen döntést igényel. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, hogy elfogadja-e a Magyar Honvédség hosszú valamint középtávú átalakításának irányairól és létszámáról szóló 88/1995. július 6-ai országgyûlési határozat módosításáról szóló országgyûlési határozati javaslatot az egységes javaslat szerint? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Kimondom a határozatot: az Országgyûlés 242 igen szavazattal, 88 ellenszavazat és 1 tartózkodás mellett az országgyûlési határozati javaslatot elfogadta. (Moraj.)

Tisztelt Országgyûlés! Hosszú szavazás áll még elõttünk, és nem fogom tudni túlkiabálni az Országgyûlést. Köszönöm szépen.

Megkérdezem a képviselõcsoportokat, kívánják-e szavazatukat megindokolni? Nem.

Tisztelt Országgyûlés! Soron következik a délszláv helyzet- stabilizálása érdekében az SFOR-erõk tevékenységének elõsegítésérõl, és ebben a magyar mûszaki kontingens részvételérõl szóló országgyûlési határozati javaslat határozathozatala. Az elõterjesztést H/3583. számon, a külügyi bizottság ajánlását pedig H/3583/2. számon kapták kézhez képviselõtársaim. Mivel az elõterjesztéshez módosító javaslat nem érkezett, részletes vitára nem kerül sor, az országgyûlési határozati javaslat elfogadásáról kell dönteni. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, hogy elfogadja-e a délszláv helyzet stabilizálása érdekében az SFOR-erõk tevékenységének elõsegítésérõl, és ebben a magyar mûszaki kontingens részvételérõl szóló országgyûlési határozati javaslatot? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Kérem Kuncze Gábor miniszter úr gépét bekapcsolni, és Magyar Bálint miniszter úr gépét is.

Kimondom a határozatot: az Országgyûlés 326 igen szavazattal, elllenszavazat nélkül, 3 tartózkodással az országgyûlési határozati javaslatot elfogadta.

Megkérdezem a képviselõcsoportokat, kívánják-e szavazatukat indokolni? Nem.

Tisztelt Országgyûlés! Soron következik a gyalogsági aknák betiltásának kezdeményezésérõl szóló országgyûlési határozati javaslat zárószavazása. Az elõterjesztést H/3086. számon, az egységes javaslatot pedig H/3086/4. számon kapták kézhez képviselõtársaim. Mivel az egységes javaslathoz senki sem nyújtott be módosító javaslatot, a határozathozatal egyetlen döntést igényel.

Megkérem képviselõtársaimat, foglalják el helyüket!

Kérdezem tehát a tisztelt Országgyûlést, hogy elfogadja-e a gyalogsági aknák betiltásának kezdeményezésérõl szóló országgyûlési határozati javaslatot az egységes javaslat szerint? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Kimondom a határozatot: az Országgyûlés 340 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül, 1 tartózkodással az országgyûlési határozati javaslatot elfogadta. Megkérdezem a képviselõcsoportokat, kívánják-e szavazatukat indokolni? Nem.

Tisztelt Országgyûlés! Soron következik a Magyar Köztársaság alkotmányának szabályozási elveirõl szóló országgyûlési határozati javaslat zárószavazása. Az elõterjesztést H/3358. számon, az egységes javaslatot pedig H/3358/38. számon kapták kézhez képviselõtársaim.

Felhívom képviselõtársaim figyelmét, hogy az alkotmány 24. § (3) bekezdése szerint az országgyûlési határozati javaslat elfogadásához az országgyûlési képviselõk kétharmadának, azaz 258 képviselõnek az igen szavazata szükséges. Mivel az egységes javaslathoz senki sem nyújtott be módosító javaslatot, a határozathozatal egyetlen döntést igényel.

Kérdezem tehát a tisztelt Országgyûlést, hogy elfogadja-e a Magyar Köztársaság alkotmányának szabályozási elveirõl szóló országgyûlési határozati javaslatot az egységes javaslat szerint? Kérem, szavazzanak! (Szavazás!)

Kimondom a határozatot: az Országgyûlés 280..., Kis Zoltán képviselõ úr szavazatával 288 igen szavazattal, 34 ellenszavazat és 24 tartózkodással az országgyûlési határozati javaslatot elfogadta. És kérem Kis Zoltán gépét bekapcsolni.

Tisztelt Országgyûlés! Képviselõcsoportok kívánják-e szavazatukat indokolni? Megadom a szót Balsai István képviselõ úrnak, MDF.

(17.40)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage