Kutrucz Katalin Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KUTRUCZ KATALIN (MDNP): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselõtársaim! A Magyar Demokrata Néppárt egységesen igennel szavazott az alkotmánykoncepcióra.

(17.50)

Egységesen igennel szavazott az alkotmánykoncepcióra annak ellenére, hogy egy szerencsétlen malõr folytán az alkotmányozásnak a menetében nem tudunk részt venni. Ugyanakkor tudjuk és tudomásul vesszük azt, hogy az alkotmánykoncepció kialakítására úgy került sor, hogy a parlament elõször megállapodott a játékszabályokban. Az a véleményünk, hogy ezeket a játékszabályokat az alkotmánykoncepció elkészítése során mindenki tiszteletben tartotta. Ezentúl úgy gondoljuk, hogy egy parlamentáris demokrácia és egyáltalán minden demokratikus rendszer úgy mûködik, hogyha megállapodunk a játékszabályokban és a játékszabályokat mindenki betartja, akkor a játékszabályoknak a végeredményét el kell fogadni. Akkor is el kell fogadni, hogyha az nem teljesen egyezik a mi ízlésünkkel. (Taps az egész ülésteremben.)

Ez az alkotmánykoncepció nem minden pontban egyezik a mi ízlésünkkel, de ha konszenzuskényszer van - már pedig itt az van -, akkor annak az a végeredménye, hogy egy olyan végsõ döntés születik, amiben mindenkinek az akarata benne van egy bizonyos mértékig, de senkinek az akarata nem érvényesül teljes mértékben. Úgy gondoljuk, hogyha valaki belemegy valamiféle játékszabálynak a kialakításába, akkor képesnek kell lennie arra, hogy kiszámítsa a játékszabályok betartásával kialakulandó lehetséges végeredményt. A legrosszabb változatot is, meg a legjobbat is. Ha ezt kiszámította, akkor kell mérlegelnie, hogy a játékszabályok betartásával kialakult végeredmény - akár a legrosszabb, akár a legjobb változatban - elfogadható-e az õ számára? Csakis kizárólag akkor írhat alá megállapodást. Úgy gondoljuk, hogy erre mindenki képes - és ha ilyen körülmények között valaki aláírt egy megállapodást, akkor ahhoz a megállapodáshoz tartania kell mindenkinek magát.

Úgy gondoljuk, hogy az ellenzék és kormánypárt viszonya nem mindenben, sõt sok mindenben nem kielégítõ. Úgy gondoljuk, hogy történnek szószegések kormánypárti oldalról, de ez nem mentesít senkit az alól, hogy a saját szavát és a saját aláírását betartsa. Mi a megállapodásunkat magunkra nézve most is, és a jövõre nézve is kötelezõnek tartjuk még akkor is, hogyha a végeredmény kialakításában nem tudtunk részt venni, de magukat a szabályukat annak idején elfogadtuk és helyesnek tartottuk. (Taps az egész ülésteremben.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage