Torgyán József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselõtársaim! A Független Kisgazdapárt mindenkoron igent mond a demokráciára, de nemet mond a demokrácia színlelésére. (Taps az FKGP padsoraiban.) Most pedig az alkotmányozás kapcsán a demokrácia színlelésének vagyunk szemtanúi, (Felzúdulás a kormánypárti padsorokban.) hiszen már az alkotmányozás kezdetén kifejezésre juttattuk, elfogadhatatlan, hogy 5-6 ambiciózus országgyûlési képviselõ folytassa le Magyarországon az alkotmányozás folyamatát, míg a társadalom döntõ részét pedig kirekesztik abból. Követeltük, és hosszú ideig nem is vettünk részt az alkotmányozási folyamatban emiatt, hogy a társadalmat vonják be az alkotmányozási folyamatba.

Igényeltük, hogy koncepcióról csak úgy beszéljünk, hogyha a koncepcionális kérdésekben elõzetes népszavazás tartható, mert különben a nép nem fog tudni mire szavazni akkor, amikor egy normaszöveget kap kézhez. Mi azt mondottuk, hogy a jelenlegi alkotmányos berendezkedésünk az állampárti struktúra létezését segíti elõ, mert akinek a birtokában van az 50 százalék plusz 1 mandátum, ami lényegesen kevesebb szavazatot jelent a választási törvény szavazat-aránytalansági rendszere miatt, tulajdonképpen az egy kézben tartja a teljes hatalmat, az mondja meg, hogy kikbõl álljon a kormány, ki legyen a miniszterelnök, ki legyen a köztársasági elnök, ki legyen a Ház elnöke, ki legyen VPOP elnöke, ki legyen az APEH elnöke, ki legyen az országos rendõrfõkapitány, és így tovább. (Moraj a kormánypárti padsorokban.)

A Független Kisgazdapárt a kétkamarás parlamentnek a híve, mert mi a demokrácia kiteljesítésének a hívei vagyunk. (Moraj a kormánypárti padsorokban.) A Független Kisgazdapárt a köztársasági elnök nép általi választásának híve, mert mi a demokrácia kiteljesítésének hívei vagyunk. (Moraj a kormánypárti padsorokban.) Mi nem vagyunk hajlandók elõsegíteni a parlamenti paktumok által való köztársasági elnök kijelölését, ami a jelenlegi körülmények között tulajdonképpen a nagyobbik kormányzópárt privilégiuma. Mi a népszavazás intézményének valóságos érvényre jutása, a népszuverenitás kiteljesítésének vagyunk a hívei, tehát a demokrácia szélesítésének, nem pedig a látszatdemokráciának. Ezért a (Az elnök pohara megkocogtatásával jelzi a felszólalási idõ leteltét.) Független Kisgazdapárt országgyûlési képviselõcsoportja egységes nemmel utasította el ezt a félresikeredett alkotmányt. (Taps az FKGP padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage