Nahimi Péter Tartalom Elõzõ Következõ

NAHIMI PÉTER (MDF): Köszönöm. Tisztelt Országgyûlés! A Magyar Demokrata Fórum országgyûlési képviselõcsoportja egyértelmû nemmel szavazott a jegybanktörvény módosítására. A Magyar Demokrata Fórum egyetért azzal, hogy az euro-komformitás követelményeit a Magyar Nemzeti Bank vonatkozásában is érvényesíteni kell. Vonatkozik ez a profiltisztításra és vonatkozik a jegybank szerepének megerõsítésére egyaránt. Ugyanakkor a Demokrata Fórum nevében alkalmam volt az általános vitában megfogalmazni azt, hogy ez a törvény egyfajta sajátos bankkonszolidációt, méghozzá a Nemzeti Bank konszolidációját foglalja magába, s a konszolidációnak sajátos elõzetes feltétele van és ezek között legelsõsorban az átvilágítást kell említeni. Pontosan látni kell azt, hogy minek a konszolidációjára törekszik a törvényalkotó.

Ismeretesek a Magyar Demokrata Fórum és a parlament egésze elõtt természetesen a jegybank veszteségére vonatkozó adatok. Azt, hogy ez a veszteség mibõl származik, sterilizációs veszteség-e vagy más jellegû mûködési veszteség, ugyancsak ennek az átvilágításnak kell majd napvilágra derítenie.

(18.20)

Az átláthatóság követelményét egyaránt kell érvényesíteni a jegybank napi mûködésében éppúgy, mint az euro-komformitás vonatkozásában. Ha ez megtörténik, akkor a Magyar Demokrata Fórum kész támogatni egy ilyen jellegû elõterjesztést. Addig azonban álláspontunk az marad, ami ma is, egyértelmûen nemleges. Köszönöm. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage