Salamon László Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SALAMON LÁSZLÓ (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõtársaim! Elnézésüket kérem, hogy valóban én is szokatlan eszközhöz folyamodom, mert általában a záróvitában nemigen szokásos a felszólalás. Teszem ezt mégis a következõk okából. A tisztelt Ház a múlt héten a módosító indítványokat elbírálta. 267. szám alatt volt egy módosító indítvány, amely a Magyarok Világszövetségének a kormány elõterjesztésében elõirányzott 192,6 millió forintos juttatását 30 millió forinttal csökkenteni kívánta. Ezt a javaslatot az Országgyûlés többségi állásfoglalásával elvetette, leszavazta. Ezek után a Ház 272. szám alatt állást foglalt a Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társasága tekintetében benyújtott módosító indítványt illetõen, és ott elfogadta, hogy a Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társasága kapjon 30 millió forintot. Ennek a forrása azonban ennél a módosító javaslatnál, legalábbis kifejezetten, pontosan nem volt megnevezve. Innen adódott a koherenciazavar, mert végül is úgy került be ez a 30 millió forint a Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társasága javára, hogy tulajdonképpen forrás nem volt.

Szeretném elmondani vagy hangsúlyozni, hogy nem szeretném, hogyha bármilyen félreértés keletkezne. Nekem nem azzal van bajom, és nem azzal van problémám, hogy a Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társasága ezt a 30 millió forintot megkapta. Emögött is a Ház többségének az állásfoglalása áll, és én is egyetértek vele, hiszen nagyon fontos ügyrõl van szó; én is támogattam és támogatom ezt a javaslatot.

Azt azonban abszurdumnak és elfogadhatatlannak tartom, ahogy az így elõállított koherenciazavart a zárószavazás elõtti módosító indítványcsomag kiküszöbölni akarja. Mert mit csinál? Elõveszi azt a javaslatot, amit a Ház a múlt héten többségi állásfoglalással elvetett, és szépen 51 javaslat közé behelyezve, hogy jó, észrevenni ne lehessen - ez persze nyilván a technikájából folyik az ügynek -, megint a Magyarok Világszövetségétõl javasolja elvenni a 30 millió forintot, hátha nem veszi észre a Ház ezt a megoldást.

Kérem, észrevettük, jelezzük ezt, és elfogadhatatlannak tartjuk, hogy koherenciazavar címén a Házzal olyan döntést hozassanak meg, amely döntéssel szemben a múlt héten, amikor konkrétan és egyedileg kellett vizsgálni ezt a kérdést, ellenkezõleg és nemlegesen foglalt állást. Ilyen formában ezt... (Az elnök kikapcsolja a felszólaló mikrofonját.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage