Varga Mihály Tartalom Elõzõ Következõ

VARGA MIHÁLY (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! A Fidesz-Magyar Polgári Párt erre a törvényjavaslatra nemmel szavazott. Nemmel szavaztunk, mert úgy ítéljük meg, hogy 1997-ben az a csodavárás folytatódik, amely a megelõzõ két évet jellemezte.

A kormány az elmúlt két és fél év megszorító, restriktív gazdaságpolitikája után abban reménykedik, hogy 1997-ben beindulnak a tartós gazdasági növekedés forrásai, megteremtõdnek annak a feltételei, hogy a gazdaság egy növekedési pályára álljon. Mi ennek egyelõre semmilyen jelét nem látjuk a gazdaságban.

Szeretnék emlékeztetni arra, hogy az idén a beruházások 7 százalékkal estek vissza, ami azt jelenti, hogy a magyar vállalkozók többsége nem tartja jobbnak a piaci kilátásait jövõre, mint az idén. Szeretném azt az adatot is felidézni, miszerint jobban nõ ma már az import újra az exportnál: az egy évvel ezelõtti adatokhoz képest az export, a kivitel 24 százalékkal, az import pedig 26 százalékkal nõtt. Szeretnék utalni arra is, hogy a reáljövedelmek az 1995-ös 12 százalékos csökkenés után az idén 4-5 százalék közötti arányban estek vissza, és jó esetben lehet 1997-re egy stagnáló, nulla százalék körüli reáljövedelemmel számolni.

Vagyis ennek a költségvetésnek nincsenek nyertesei, csak vesztesei. Vesztesei vannak konkrét tételekben, úgymint az önkormányzatok, a rendõrség, a honvédség, az agrárkiadások, vagy éppen az állami garanciavállalások ma még felbecsülhetetlen mértéke.

Mi tehát úgy ítéltük meg, hogy erre a költségvetésre jó szívvel nem lehet igent mondani, nem lehet azért sem, mert ma már a lakosság is érzi azt, hogy 1997-re ez a költségvetés számára semmilyen pozitív elõrelépést nem tartalmaz.

Ha csak az utóbbi napok sajtóhíradásait fellapozzák, tisztelt képviselõtársaim, akkor látják, hogy energiaár-emelésre lehet számítani január 1-jétõl, nõnek a postai szolgáltatások, közlekedési tarifák, nemcsak a Volán- és BKV-jegyek értendõk ez alatt, hanem az autópályadíjak bevezetésére is gondolni kell, és hát a vállalkozók sem túlságosan optimisták 1997-re vonatkozóan, hiszen azok az adó- és társadalombiztosítási módosítások, amelyeket a kormány végigvisz ezeken a törvényjavaslatokon, ezek mind a vállalkozói terhek növekedését jelentik.

Ha a kormánynak az volt a célja, hogy az adótanácsadói irodáknak többletmunkát adjon ezzel a módosítással, ezt ezzel elérte - a vállalkozók helyzete ettõl semmilyen szinten nem fog 1997-ben javulni.

Mindezeket összefoglalva, tisztelt Ház, a Fidesz-Magyar Polgári Párt parlamenti frakciója egységesen nemmel szavazott. Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage