Medgyessy Péter Tartalom Elõzõ Következõ

DR. MEDGYESSY PÉTER pénzügyminiszter: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Szeretnék köszönetet mondani a vitában elhangzott észrevételekre, amivel a képviselõk segíteni kívánták azt, hogy egy megalapozott és mûködõképes társadalombiztosítási költségvetésünk legyen '97-re.

A hiány a módosítások során 13 milliárd 532 millió forint, ami az én meggyõzõdésem és véleményem szerint az államháztartás szintjén még kezelhetõ hiány. Ezen belül a nyugdíjbiztosítás hiánya 9 milliárd 686 millió, az egészségbiztosításé 3 milliárd 846 millió. A tb költségvetése biztosítja a módosítások után az egészségügyi dolgozók béremelését. Az ehhez szükséges végrehajtási rendelet kialakítása folyamatban van, a Népjóléti Minisztérium kezelésében.

Két javaslatra szeretném külön felhívni a figyelmet, amit a kormány elfogad a tett javaslatok közül. Az egyik, amelyik az egészségügyi hozzájárulásról szóló '96. évi törvénnyel függ össze, annak a 2. §-át érinti; ez kimondja azt az új feltételek mellett, hogy szövetkezeti tagnak és egyesületi tagnak nem kell fizetnie ezt az egészségügyi hozzájárulást. Egyébként ez összhangban van az eredeti szándékkal is, hiszen az eredeti szándékban sem szerepelt ez a törekvés.

A másik dolog, amire szeretném felhívni a figyelmet az, hogy az volt az igénye az Alkotmánybíróságnak - és ennek eleget tettünk -, hogy törvény szabja meg azt, hogy a nyugdíjjogosultság feltétele a biztosítási jogviszony megszûnése. Ez most megjelenik a törvényben.

(19.10)

A tb költségvetése tartalmazza a 19,5 százalékos nyugdíjemelést január 1-jével. Tartalmazza a gyógyító-megelõzõ kifizetéseknél azt a lehetõséget, hogy amennyiben a bevételek a számítottnál kedvezõbben alakulnak, akkor egy ötmilliárd forintos többlet-felhasználásra lesz lehetõség.

Összességében az a meggyõzõdésem, hogy az '97. évi tb-költségvetés megalapozottabb az elõzõ évekénél. Természetesen hozzá kell tennem azt, hogy a végrehajtáson nagyon sok minden fog múlni, és különösképpen sok múlik azon, hogy a tb-önkormányzatok igazgatási apparátusa és a behajtó, ellenõrzõ szervezete megfelelõen mûködjék közre, mûködjék annak érdekében, hogy a tb-befizetések megtörténjenek.

Arra szeretném még felhívni a figyelmet, hogy a kormány az elsõ negyedévben áttekinti a tb-befizetések és költségvetés helyzetét, és idõben, ha szükséges, akkor a megfelelõ lépéseket megteszi.

Végül mindezek alapján, tekintettel arra is, hogy hosszú évek óta elõször '96-ban, tehát az adott évben elkészült a jövõ évi tb- költségvetés, ami egyfajta biztonságot ad a gazdálkodáshoz, kérem, szíveskedjenek megszavazni a javaslatokat. Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage