Elnök Tartalom Elõzõ Következõ

ELNÖK: Tisztelt Országgyûlés! Felhívom képviselõtársaim figyelmét, hogy a javaslatsor elfogadása kizárja az ajánlás 8., 8/1., 10., 11., 17., 25., 38., 41/1. pontjaiban, valamint a kiegészítõ ajánlás 5., 7., 11., 12. pontjaiban lévõ javaslatok elfogadását.

A szavazásra feltett módosító javaslatsor minden elemét támogatja az elõterjesztõ. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, hogy elfogadja-e a támogatott módosító javaslatokat? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Köszönöm. Az Országgyûlés a módosító javaslatokat 264 igen szavazattal, 50 nem szavazattal, 16 tartózkodás mellett elfogadta.

Most azokról a módosító javaslatokról határozunk az ajánlás és a kiegészítõ ajánlás sorrendjében, amelyeket az elõterjesztõ nem támogatott, illetõleg a támogatott módosító javaslatok elfogadása után még szavazni lehet róluk.

A 3. pontban Schiffer János a törvényjavaslat 3. §-át új bekezdéssel kívánja kiegészíteni. Lényege: az éves költségvetési törvény elõirányzott személyi jövedelemadó egy százaléka és az érvényes felajánlások közötti különbözetet az APEH a Nemzeti Kulturális Alap, illetve az Országgyûlés társadalmi szervezetek mûködésének támogatására 50-50 százalék arányában utalja át. A kulturális bizottság támogatja, a többi bizottság nem. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Köszönöm. Az Országgyûlés a módosító javaslatot 41 igen szavazattal, 232 nem szavazattal, 56 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Az ajánlás 5., 13. és 14. pontja alternatív megoldásokat kínál a törvényjavaslat 4. § (1) új a) ponttal történõ kiegészítésére. Ezek az indítványok az egyházi kedvezményezettekre vonatkozó szabályokat tartalmazzák. Az 5., 13. és 14. ponthoz külön kapcsolódik az ajánlás 42. pontja, amely a 10. § elhagyását alkalmazza. Ezt az alternatíva mindhárom elemével együtt fogom feltenni szavazásra. Ugyanakkor a 13. ponthoz kapcsolódik a 21. pont is.

Elõször Donáth László és Gellért Kis Gábor javaslatát teszem fel szavazásra az ajánlás 5. és 42. pontja szerint. A kulturális és az emberi jogi bizottság támogatja, a költségvetési bizottság nem támogatja. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Köszönöm. Az Országgyûlés a módosító javaslatot 210 igen szavazattal, 105 nem szavazattal, 18 tartózkodás mellett elfogadta.

Az ajánlás 6. pontjában K. Csontos Miklós a törvényjavaslat 4. § (1) a) pontjának módosításával az egyesülési jogról szóló törvényre hivatkozást pontosítja. Nem kapta meg a bizottságok szükséges támogatását, de a képviselõcsoport kérte a szavazást. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, hogy elfogadja-e a módosító javaslatot? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Köszönöm. Az Országgyûlés a módosító javaslatot 34 igen szavazattal, 271 nem szavazattal, 22 tartózkodás mellett nem fogadta el.

A 8/2. pontban István József a 4. § (1) a) pontja kiegészítését kezdeményezi. Indítványa szerint a kedvezményezettek felsorolásában a bûncselekmények áldozatainak támogatása is szerepeljen. A kulturális és emberi jogi bizottság támogatja, a költségvetési bizottság nem. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Köszönöm. Az Országgyûlés a módosító javaslatot 109 igen, 203 nem és 24 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Az ajánlás 9. pontjában Garay István és képviselõtársai, Rózsa Edit és képviselõtársai, Csizmár Gábor a 4. § (1) a) pontja módosítását kezdeményezi. Ebben a javaslatban a törvény szövegének azt az elemét kívánják elhagyni, amely szerint csak az a szervezet lehet kedvezményezett, amely az elõzõ három év valamelyikében már a központi költségvetésbõl címzett támogatást kapott. A kulturális és oktatási bizottság támogatja, a költségvetési bizottság nem. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Köszönöm. Az Országgyûlés a módosító javaslatot 292 igen szavazattal, 37 nem szavazattal, 10 tartózkodás mellett elfogadta.

(19.30)

A 12. pontban Bakonyi Tibor és képviselõtársai a 4. § (1) bekezdése a) pontjának kiegészítésével azt kezdeményezik, hogy támogatásban ne részesüljön a társadalmi szervezetként mûködõ sportszervezet. A javaslatot egyik bizottság sem támogatja. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Köszönöm. Az Országgyûlés a módosító javaslatot 19 igen szavazattal, 244 nem szavazattal, 67 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Az ajánlás 16. pontjában Pallag László a törvényjavaslat 4. §-a (1) bekezdése h) pontjának kiegészítését kezdeményezi. Ebben a felsõoktatás és sport támogatását is a kedvezményezett célok közé kívánja emelni. Nem kapta meg a bizottságok szükséges támogatását, de a képviselõcsoport kérte a szavazást. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, hogy elfogadja-e a módosító javaslatot? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Köszönöm. Az Országgyûlés a módosító javaslatot 94 igen szavazattal, 227 nem szavazattal, 12 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Az ajánlás 18. pontjában Torgyán Józsefné a 4. § (1) bekezdését új ponttal kívánja kiegészíteni. Kapjon támogatást a fiatalok elsõ lakáshoz jutásának elõsegítésére a Népjóléti Minisztérium által létrehozandó elkülönített pénzalap is. Nem kapta meg a bizottságok szükséges támogatását, de a képviselõcsoport kérte a szavazást. Kérdezem az Országgyûlést, elfogadja-e a módosító javaslatot? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Köszönöm. Az Országgyûlés a módosító javaslatot 54 igen szavazattal, 240 nem szavazattal, 41 tartózkodás mellett nem fogadta el.

A 19. pontban Bakonyi Tibor és képviselõtársai a 4. § (1) bekezdését új pontokkal kívánják kiegészíteni. Indítványuk szerint a kedvezményezettek listája bõvüljön a Magyar Olimpiai Bizottsággal, a köztestületként mûködõ sportszövetségekkel, illetõleg a Gerevich Aladár, Wesselényi Miklós, Mezõ Ferenc Közalapítványokkal. A költségvetési bizottság támogatja, a többi bizottság nem. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Köszönöm. Az Országgyûlés a módosító javaslatot 94 igen szavazattal, 186 nem szavazattal, 57 tartózkodás mellett nem fogadta el.

A 23. pontban Rózsa Edit és képviselõtársai a 4.§ (2) bekezdése d) pontját kívánják kiegészíteni. Ebben határidõt kívánnak meghosszabbítani. A javaslatot egyik bizottság sem támogatja. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Köszönöm. Az Országgyûlés a módosító javaslatot 18 igen szavazattal, 252 nem szavazattal, 59 tartózkodás mellett nem fogadta el.

A 27. és 32. pontokban K. Csontos Miklós a törvényjavaslat 5. § (1) és (4) bekezdéseiben szövegpontosításokat kezdeményez. Nem kapta meg a bizottságok szükséges támogatását, de a képviselõcsoport kérte a szavazást. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, hogy elfogadja-e a módosító javaslatot? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Köszönöm. Az Országgyûlés a módosító javaslatot 70 igen szavazattal, 240 nem szavazattal, 22 tartózkodás mellett nem fogadta el.

A 41/2. pontban Kelemen András a 9. § (6) bekezdése elhagyását indítványozza. Az alaprendelkezés az adóazonosító jel helyett a személyi szám alkalmazását kezdeményezi. A javaslatot egyik bizottság sem támogatja. És az Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Köszönöm. Az Országgyûlés a módosító javaslatot 50 igen szavazattal, 261 nem szavazattal, 25 tartózkodás mellett nem fogadta el.

A 43. pontban Kelemen András a törvényjavaslatot új ponttal kívánja kiegészíteni, amely a törvény hatálybalépésére 1998. január 1-jét javasolja. A javaslatot egyik bizottság sem támogatja. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Köszönöm. Az Országgyûlés a módosító javaslatot 82 igen szavazattal, 255 nem szavazattal, 3 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Tisztelt Országgyûlés! Határozathozatalunk végére értünk. Megkérdezem, van-e valakinek tudomása olyan módosító javaslatról, amelyrõl kellett volna, de nem határozott az Országgyûlés? Ilyen jelzés nem érkezik, a zárószavazásra csütörtöki ülésünkön kerül sor.

Most soron következik a társadalmi szervezetek költségvetési támogatásának elosztásáról szóló 59/1996. (VII. 4.) országgyûlési határozat módosításáról szóló országgyûlési határozati javaslat határozathozatala. A társadalmi szervezetek költségvetési támogatását elõkészítõ bizottság önálló indítványát H/3577. számon, a költségvetési bizottság ajánlását pedig H/3577/2. számon kapták kézhez képviselõtársaim. Mivel a határozati javaslathoz módosító javaslat nem érkezett, részletes vitára nem kerül sor, a határozathozatal következik. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, elfogadja-e a társadalmi szervezetek költségvetési támogatásának elosztásáról szóló 59/1996. VII. 4-ei országgyûlési határozat módosításáról szóló országgyûlési határozati javaslatot? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Köszönöm. Kimondom a határozatot: az Országgyûlés 292 igen szavazattal, 4 nem szavazattal, 41 tartózkodás mellett a határozati javaslatot elfogadta.

Megkérdezem a képviselõcsoportokat, hogy kívánják-e szavazatukat megindokolni? Nem kívánják.

Tisztelt Országgyûlés! Soron következik az egyházak közvetlen állami támogatására jóváhagyott 1997. évi költségvetési keret felosztásáról szóló országgyûlési határozati javaslat határozathozatala. Az emberi jogi bizottság önálló indítványát H/3493. számon, a költségvetési bizottság ajánlását pedig H/3493/2. számon kapták kézhez képviselõtársaim. Mivel az elõterjesztéshez módosító javaslat nem érkezett, a határozathozatalra kerül sor. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, elfogadja-e az egyházak közvetlen állami támogatására jóváhagyott 1997. évi költségvetési keret felosztásáról szóló országgyûlési határozati javaslatot? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Köszönöm. Kimondom a határozatot: az Országgyûlés 336 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül, 4 tartózkodás mellett az országgyûlési határozati javaslatot elfogadta.

(19.40)

Megkérdezem a képviselõcsoportokat, hogy kívánják-e szavazatukat megindokolni? Nem kívánják.

Tisztelt Országgyûlés! A Magyar Szocialista Párt frakciója az Országgyûlési képviselõk jogállásáról szóló törvény záró szavazása elõtt tárgyalási szünetet kért.

Most tehát 15 perc tárgyalási szünet következik, munkánkat 20 órakor folytatjuk. (Felállás, zajongás a teremben.) Hallgassák meg a jegyzõ úr bejelentését a frakcióülés idõpontjáról vagy helyérõl - bocsánat.

Boros László, jegyzõ: Tisztelt Országgyûlés! Az MSZP képviselõcsoportja a felsõházi teremben tartja a frakció ülést.

(Szünet 19.42-19.56 - Elnök: dr. Gál Zoltán

Jegyzõk: dr. Trombitás Zoltán és Boros László)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage