Kökény Mihály Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KÖKÉNY MIHÁLY népjóléti miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Elõször is örömmel szeretném nyugtázni, hogy a benyújtott törvényjavaslat irányában az ellátások átalakítására vonatkozó javaslatok döntõ többségével képviselõtársaim egyetértettek. A törvényjavaslathoz 51 módosító, kapcsolódó módosító javaslat érkezett, ebbõl nyolcat az indítványozó visszavont. Összességében a benyújtott indítványok közül 20 javaslatot tudtunk támogatni; ezek jelentõs részben tartalmi javaslatok. A vita során elsõsorban a rendszeres szociális segéllyel kapcsolatban fogalmazódtak meg észrevételek. Szeretném mindenekelõtt azt elmondani, hogy a rendszeres szociális segély normatív jellegû szabályozásával a kormány egyetért, mert ez szolgálja az állampolgárok jogbiztonságát is, és a feladatbõvülés pénzügyi fedezete az önkormányzatok rendelkezésére áll.

Felmerült a munkanélküliek rendszeres szociális segélyének külön ellátásként történõ szabályozása az aktív korú nem foglalkoztatottak megkülönböztetése érdekében. Ezt nem tartjuk indokoltnak, mivel a szociális támogatási rendszer átalakításának egyik célja a pénzbeli ellátások egyszerûsítése és áttekinthetõbbé tétele, és nem az ellátások további szétparcellázása.

Nem tudjuk támogatni a közgyógyellátásban alanyi jogon részesülõk kategóriájának indokolatlan bõvítését sem. A lakásfenntartási támogatásnál benyújtott pontosító javaslatokkal a kormány egyetért, de nem tudjuk elfogadni a lakás fûtési költségeinek kiemelt támogatását, megerõsítését célzó javaslat tejes elhagyását. Hiszen adatokkal alátámasztható, hogy a lakásfenntartás költségein belül a fûtési kiadások jelentõs mértékûek, így szükséges a rászorulók esetében azok kiemelt kezelése. A személyes szociális szolgáltatásokra vonatkozó módosítások - úgy gondolom - az ellátásban részesülõk jogainak érvényesítését, érdekeik védelmét szolgálják.

Tisztelt Országgyûlés! Összefoglalva: a szociális törvény módosításával lehetõvé válik a leginkább rászoruló rétegek normatív pénzbeni ellátása, a lakásfenntartási költségeken belül a fûtési támogatások kiemelt támogatása, és a szociális szolgáltatásokat igénybe vevõk állampolgári jogainak fokozottabb véleménye. (Sic.) Megköszönöm tisztelt képviselõtársaim jobbító szándékú javaslatait, és a sürgõs tárgyalást is annak érdekében, hogy januártól állampolgárok ne maradjanak ellátás nélkül. Köszönöm szépen. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage