Nagy Frigyes Tartalom Elõzõ Következõ

DR. NAGY FRIGYES földmûvelésügyi miniszter: Elnök Úr! Tisztelt Országgyûlés! Tisztelt Képviselõtársaim! Megköszönöm a mezõgazdasági bizottság elõadójának, valamint az egyes frakciók képviselõinek a törvényjavaslatot támogató és a tervezett szabályozás jobbítására irányuló hozzászólásait. Az elhangzott hozzászólások mindegyike hangsúlyozta az új növényfajták állami elismerésére, valamint a vetõmagvak és szaporítóanyagok elõállítására vonatkozó szabályok gazdasági jelentõségét.

A növénytermesztés eredményessége szempontjából meghatározó a területi adottságoknak megfelelõ növényfajták, a jó minõségû vetõmagvak és szaporítóanyagok felhasználása.

Tisztelt Képviselõtársaim! A törvényjavaslat általános vitáján elhangzott véleményekbõl szeretnék néhány gondolatot kiemelni. Dr. Bálint György képviselõ úr a bizalmi cikknek számító vetõmag és szaporítóanyag minõségével kapcsolatos követelmények, valamint a genetikai anyagok megõrzésének jelentõségét hangsúlyozta. Ugyanakkor a törvényjavaslat hiányosságának tartotta, hogy nem rendelkezik az új növényfajták jogi oltalmáról. Ezt a kérdést azonban nem e törvényben kell szabályozni. A növényfajták szabadalmazhatóságáról jelenleg a találmányok szabadalmi oltalmáról szóló '95. évi XXXIII. törvény rendelkezik.

Dr. Szakál Ferenc és dr. Pálfi Dénes képviselõ urak módosító indítványainak nagy része a szaporítóanyag fogalmának valamennyi kertészeti, szõlõ, gyümölcs és erdészeti növényfajtára alkalmazható kibõvítésére irányult.

Bogárdi Zoltán képviselõ úr is a vetõmag-elõállításra vonatkozó szabályoktól eltérõ szaporítóanyag-elõállítás speciális feltételeinek érvényesítését kezdeményezte.

Godó Lajos, Matuska Sándor, Glattfelder Béla és dr. Szakál Ferenc képviselõ urak egyik módosító indítványa a vetõmag elõállításához elengedhetetlenül szükséges zárt körzet kialakítására vonatkozó szabályozás egyszerûsítésére irányul.

A vetõmag-elõállítás nemzetgazdasági jelentõségére figyelemmel, valamennyi frakció egyetértett azzal, hogy a megváltozott tulajdonviszonyok miatt szükséges a zárt körzet kialakítása - az izolációs távolságon belül lévõ termõföldek használói nem veszélyeztethetik a vetõmagtermelést. A hosszas, de rendkívül konstruktív szakmai vitát követõen kialakított megoldás egyrészt áttekinthetõvé teszi a zárt körzet kialakítására irányuló eljárást, másrészt a határidõk, valamint a jogok és kötelezettségek pontos meghatározásával elõsegíti az egyértelmû jogalkalmazás gyakorlati kialakítását.

Berregi István és Gyimóthy Géza képviselõ urak a minõségi vetõmag- elõállítással, valamint a vetõmag-hamisítás megakadályozásával, illetve a fajtajogosult jogaival kapcsolatban tették meg pontosító észrevételeiket.

Tisztelt Országgyûlés! Ezúton szeretnék köszönetet mondani a mezõgazdasági bizottságnak és valamennyi képviselõtársamnak, hogy módosító indítványaikkal elõsegítették a törvényjavaslat pontosabbá tételét. Valamennyi frakció véleménye megegyezett abban, hogy a törvény megalkotása, a növénytermesztés, illetõleg áttételesen az élelmiszer- gazdaság és az állattenyésztés szempontjából elengedhetetlenül szükséges, és a földmûvelésügyi ágazat szakmai jogszabályának sorában újabb jelentõs állomás.

A vetõmag-elõállításra vonatkozó szabályozás jó alapot teremt az Európai Unió Cannes-i csúcsértekezletén elfogadott fehér könyvben felsorolt közösségi irányelvekkel való jogharmonizációra is.

Tisztelt Országgyûlés! Bízom benne, hogy ez a törvényjavaslat - figyelemmel a széles körû szakmai konszenzusra is - beváltja a hozzá fûzött reményeket és segíti a növénynemesítõk és a vetõmag- elõállítással, növénytermesztéssel foglalkozók tevékenységét, és ezáltal gazdaságunk épülését szolgálja.

Az elmondottak alapján ajánlom a törvényjavaslat elfogadását. Köszönöm figyelmüket. (Általános, nagy taps az ülésteremben.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage