Szájer József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZÁJER JÓZSEF (Fidesz): Elnök Asszony! Tisztelt Országgyûlés! Minap egy újságírói kérdésre válaszolva, a miniszterelnök úr kormányának tevékenységét az iskolában szokásos osztályzatok szerint négyesre, azaz jóra értékelte. Eltekintünk attól, hogy igazából az érdemjegyeket a tanárok szokták adni, és nem maguk a nebulók, szeretnék ezzel kapcsolatban néhány megjegyzést tenni. A Fidesz szerint miniszterelnök úr ez esetben nem csupán alaptalanul feldicsérte a kormányát, hanem egyben alig néhány héttel a féléves bizonyítványok kiosztása elõtt, súlyosan megsértette a tanulóifjúság azon részét, akik jó tanulóknak mondhatók, azzal, hogy az MSZP-SZDSZ-kormány csapnivaló teljesítményét az övékéhez merte hasonlítani. (Taps a jobb oldalon, zaj a bal oldalon.)

Tisztelt Országgyûlés! Ez elégtételt követel, ezért a következõ néhány percben az MSZP-SZDSZ-kormány '96-os tevékenysége néhány elemének a felidézésével szeretném cáfolni az optimista értékelést.

Elõször. '96-ban tovább romlottak a lakosság életkörülményei. Az áremelkedés 4 százalékkal, a reálbéreknek a csökkenése 2 százalékkal haladta meg a kormány által ígérteket. A Bokros-csomag inflációgerjesztése után idén sem sikerült 20 százalék alá nyomni az inflációt.

Másodszor. A társadalombiztosítási költségvetés hiánya tízmilliárdokkal haladta meg a tervezettet.

Harmadszor. A kormány súlyosan megalázta a nyugdíjasokat azzal, hogy miközben folyton újabb nyugdíjemelésrõl beszélt, a valóságban fél százalékkal emelte a nyáron a nyugdíjakat, ezzel egy átlagnyugdíjas körülbelül 90 forint emelést kapott. (Zaj a bal oldalon.)

Negyedszer. Februárban a miniszterelnök újból ingyenes fogtömést ígért, májusra ebbõl nem lett semmi.

Ötödször. Több kórház eladósodása miatt szív- és csontvelõ- átültetési mûtétek álltak le, s megakadt a kórházak gyógyszerellátása is.

Hatodszor. A kormány kapkodva és meggondolatlanul zárt be kórházakat, csökkentette az ágyszámot.

Hetedszer. Az MSZP-SZDSZ-kormánytöbbség koncepció nélkül emelte fel a nyugdíjkorhatárt.

Nyolcadszor. A kormánynak súlyos problémái voltak az alkotmány betartásával is. Keleti György miniszter úr azzal akarta kimenteni magát a MiG-ek parlamenti felhatalmazás nélküli lengyel gyakorlatakor, hogy nem tudott arról, hogy merre tartózkodnak a magyar hadsereg elit alakulatai.

Kilencedszer. A kormány öt minisztert használt el az idén: Bokros, Dunai, Suchman, Szabó és Lakos urakat, akik valamennyien, köztük a saját akaratukból lemondók és távozók is, hathavi fizetésnek megfelelõ búcsúpénzzel távoztak.

Tizedszer. Nem távozott azonban posztjáról a többször is botrányba keveredett Keleti, Kuncze és Baja miniszter úr.

Tizenegyedszer. Botrányos és törvénytelen módon menesztette a kormány a rendõrség vezérkarát, a bûnözõk a leváltással egy idõben értesültek a leváltott és a kinevezendõ rendõri vezetõkkel. De elfogyasztott a kormány két MNB-alelnököt, az APEH vezetõjét, a MÁV és a titkosszolgálat fõnökét is. (Zaj a bal oldalon.)

Tizenkettedszer. Jogállamban meglehetõsen szokatlan módon kormánypárti képviselõket neveztek ki a Mûemlékvédelmi Hivatal és az Idegenforgalmi Alap élére.

Tizenharmadszor. A nemzetközi gyakorlatban felettébb szokatlan módon, egy választási kampány közepén kötött a kormány a két ország kapcsolatát alapjaiban érintõ alapszerzõdést Romániával, amelyben a magyar kormány lényegében lemondott a magyar kisebbség autonómiatörekvéseinek támogatásáról.

Tizennegyedszer. A kormány titkosította az európai uniós kérdõívekre adott magyar válaszokat.

Tizenötödször. A kormány aláírta, majd megtagadta a nyári magyar- magyar csúcs közös nyilatkozatát.

Tizenhatodszor. A kormány által felügyelt ÁPV Rt. 800 milliót fizetett ki egy zugügyvédnek sikerdíj címén.

Tizenhetedszer. A kormány kitüntette a bõrfejûek tanítóját, Potyka bácsit, de ugyanezt tette az '56 utáni tisztogatások egyik fõ figurájával, Réczei László volt igazságügy-minisztériumi tisztségviselõvel.

Tizennyolcadszor. A kormánypártok kísérletet tettek az országgyûlési nyilvánosság, a napirend elõtti hozzászólások korlátozására.

Tisztelt Országgyûlés! Hosszú órákon át lehetne folytatni ezt a felsorolást a '96-os év szomorú tényeinek a felidézésével. Éppen ezért nagyobb szerénységre szeretném inteni a Fidesz nevében a kormány propagandistáit. (Zaj a bal oldalon.)

Tisztelt Országgyûlés! Az ellenzék, a Fidesz teljesítette feladatát, rávilágított a kormánynak a '96-os évben a kormánytevékenység sötét oldalaira, s a kármentés jegyében megtette a saját javaslatait. Ennek jegyében szeretném figyelmükbe ajánlani a Fidesz Polgári Magyarországért címû dokumentumát (Zaj a bal oldalon.) a '98 utáni kormányzás elveinek meghatározásakor. (Zaj a bal oldalon.) Köszönöm a figyelmet. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage