Csépe Béla Tartalom Elõzõ Következõ

CSÉPE BÉLA (KDNP): Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Ebben az évben ünnepeltük honfoglalásunk 1100. évfordulóját, így az év vége felé közeledve nem egyszerûen egy évtõl, hanem a millecentenáriumtól is búcsúzunk. Kiemelkedõ év volt ez hazánk balsorssal teljes újkori történelmében, mely alkalmat adott nemzeti tudatunk, jövõbe vetett bizalmunk megerõsítésére. Értékeljük mind az országos, mind a helyi önkormányzatok, társadalmi szervezetek által rendezett ünnepségeket, nem becsüljük le ezek jelentõségét, de most, az év végén mégis meg kell állapítanunk, a magyar nép nem tudta jelenlegi helyzetében igazán méltón, kellõ lelkesedéssel ezt az évfordulót megünnepelni.

Az ezeréves évforduló, a millenium sokkal több tárgyi emléket hagyott, bizonyára sokat segített volna ebben - a sajnálatos módon elmaradt - világkiállítás. Ennél azonban jóval nagyobb bajnak érezzük a magyar nemzeti tudat vérzõ állapotát, a nagy célokért való összefogni tudás hiányát, hagyományaink éltetõ erejének ki nem használását, erkölcsi értékekbe, jövõnkbe vetett hitünk megrendülését, melyek miatt nem tudtuk igazán ünnepi köntösünket felvenni.

A szabadság és függetlenség történelmünkben szinte páratlan beköszöntésével a lakosság egyre nagyobb részén uralkodik el a szegénység, s egyre apad a szellemi forrás, az éltetõ eszme, mely ennek az országnak a népét a történelem sokkal nehezebb korszakain, helyzetein átsegítette. A millecentenárium alkalom volt arra is, hogy jobban átérezzük annak a még létezõ szellemi hazának a valóságát, mely a határoktól függetlenül összeköti az egyetemes magyarságot. Sajnos az õ sorsuk a kelet-európai diktatúrák összeomlása után még sanyarúbban alakult. Mégis létrejött a magyar-magyar csúcstalálkozó, s mintha õk még mindig nagyobb hitet és összetartást sugároznának. Ennek az ünnepi évnek a végén gondolatban velük együtt is ki kell fejeznünk hitünket a nemzet lappangó erejében, értékeiben.

Az új honfoglalás mégiscsak megvalósuló szükségében a demokrácia, a jogállam, a szociális piacgazdaság keretei között. Most, karácsony elõtt szóvá kell tennünk egy országos méretû szolidaritás szükségességét is, hiszen igen sok család nem tudja ebben az évben méltón megülni a szeretet ünnepét. A jogi környezet nem tette lehetõvé, hogy a nyugdíjasok elõleget kapjanak, s még a jogszabályok szerint rászorulónak minõsített körben is sokan nem kapták meg a családi pótlékot.

Tisztelt Ház! Új évfordulók, ünnepek is következnek. A kereszténység kettõezer éves ünnepe nálunk majd a keresztény magyar államalapítás 1000. évfordulóját jelenti. Mi úgy gondoljuk, össze kell fognunk hagyományaink megbecsülésével, értékeink alapján, hogy az új évezred kapujában majd valóban fel tudjuk venni ünnepi köntösünket. Köszönöm figyelmüket, és hogy meghallgattak. (Taps a jobb oldalról.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage