Magyar Bálint Tartalom Elõzõ Következõ

DR. MAGYAR BÁLINT mûvelõdési és közoktatási miniszter: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselõtársaim! Bár az ellenzéki pártok képviselõi is részei a millecentenáriumi emlékbizottságnak, és megkaphatták azt az összefoglalót, amely a millecentenáriumi megemlékezésekrõl szól, úgy látszik, nem olvasták ezt az összefoglalót, hiszen nem tudják, hogy mi minden történt ezalatt a címszó alatt ebben az évben, ebben az országban.

Az elmúlt két évben 3,6 milliárd forintot fordított az ország múzeumi rekonstrukciókra, elmaradt felújításokra, nemzeti emlékeinknek a megõrzésére és megmentésére. 50 kiállítást, állandó kiállítást és idõszaki kiállítást támogattak körülbelül 550 millió forinttal.

Ezek között kiemelt jelentõségû volt a Nemzeti Múzeumban a három részletben megrendezett kiállítás, és ha Csóti György képviselõtársam úgy gondolja, hogy nem volt érdeklõdés, akkor meg kellett volna kérdezni a múzeum vezetõit, hogy hányan voltak ezen a kiállításon. Fél Bv alatt több mint 200 ezer ember látogatta meg ezt a kiállítást, tehát ezeken a rendezvényeken igenis volt érdeklõdés a megfelelõ rendezvények iránt és a megfelelõ témák iránt.

Helyi és kistérségi regionális rendezvények közül 80 rendezvény kapott támogatást több mint 100 millió forinttal. Honismereti, helytörténeti, iskolatörténeti pályázatok közül mintegy 100 program kapott szintén támogatást 70 millió forint értékben. Lehetne még sorolni a sort, körülbelül több mint 400 pályázat nyert csak a millecentenáriumi keretbõl támogatást, és ezenkívül az ipari tárcának is volt "Vendégségben Magyarországon" címmel egy jelentõs akciója, amelyben több száz rendezvény került megrendezésre nemcsak Magyarországon, hanem Magyarországon kívül is, és ezek is támogatást kapnak.

Arra a kormányzat nem fog vállalkozni a jövõben, ami az elmúlt évtizedekben gyakorlat volt, hogy az állami nagy ünnepségre kivezényelje a lakosságot, hogyha éppen nem kíván azokon részt venni. Ez nem az a gyakorlat, amit ez a kormányzat támogatni tudna és folytatni tudna. Mi egy kínálatot, egy választékot ajánlunk a polgároknak, és a polgárok élnek ezzel a választékkal, és rengeteg rendezvényt meg is látogattak ezek során. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage