Torgyán József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Igen tisztelt Képviselõtársaim! Elõször egy kis korrekció a címet illetõen: én úgy jelentettem be, hogy hogyan ünnepelte a hatalom a millecentenárium 1996. évét; és én azt hiszem, hogy itt lényegesen szélesebb fogalom a hatalom fogalma, mint a kormány fogalma, és a millecentenárium esetében errõl kell szólni.

Amint már az elõbb utaltam rá, elkeserítõ volt az indulás, hiszen hiába volt ott a volt felsõházban a Magyar Köztársaság elnöke, a Magyar Köztársaság miniszterelnöke, a Magyar Köztársaság házelnöke, egyetlenegy piros-fehér-zöld zászlót oda nem tettek. A Himnusz el nem hangozhatott, a Szózat el nem hangozhatott. Hiába vannak nekünk himnuszaink, ott csend volt, némaság volt.

Viszont hadd hivatkozzam arra, hogy akkor, amikor a millencentenáriumi ünnepségek hatalom általi megjelenítésére került sor, akkor egy olyan ízléstelen rendezvénnyel kellett szembenéznünk, mint a Hõsök terei rock-koncert. Ez volt a millecentenáriumi ünnepségsorozat kiemelkedõ eseménye, ahol viszont a New York-New York címû szám volt az, amelyik a legnagyobb sikert aratta a magyar honfoglalás 1100 éves évfordulója alkalmából.

Na jó, mosolyog Kuncze belügyminiszter úr, mert nyilván õ ott volt a miniszterelnök úr által említett XV. kerületi gyõzelmi ünnepélyen, ahol viszont a Bunkócska, te drága címû dalt énekelték. (Zaj a kormánypártok padsoraiban.) Meg kell hogy mondjam, nagyobb indokoltsággal énekelték ezt az elnevezésû dolgot, mintha a Himnuszt énekelték volna.

Na most ugye, ugyanakkor rá kell arra mutatnom, hogy az egész pénzügyi hátterét a millencentenáriumi rendezvényeket illetõen, az Ígynevezett szuperkoncertre költötték el a felét a millecentenáriumi ünnepségekre szánt pénzösszegeknek. De itt a legnagyobb sztár távollétében már eleve olyan fél-szuper koncertre sikeredett ez az egész, és lényegét tekintve az osztrák turistáknak adott magyar állami támogatásként bonyolódott le a millecentenárium.

Kérdezem is rögtön Magyar Bálint kultuszminiszter urat - mert hiszen az elõbb is már reagált erre a kérdésre -, hogy vajon mennyivel járultak hozzá a Honfoglalás címû filmnek a megalkotásához, amely a magyar társadalom osztatlan elismerését váltotta ki; hogy mennyi pénz jutott a Honfoglalásra, amikor önök óriási összegeket költöttek a rock- koncertre és a szuperkoncertre?

De legyen szabad arra rámutatnom, hogy a Hõsök terén lévõ ismeretlen katona sírjának a helyzete mindennél ékesebben bizonyítja, hogy önöknek mit jelent a millecentenárium. Nézzék meg, amint ott Coca-Colát iszogató turisták pihenõhelyéül szolgál az ismeretlen katona sírja, vagy hamburgert eszegetõ turisták ülnek ott, vagy pedig a sötétedés után a kutyákat sétáltató honpolgárok - gondolom, a kormányzati oldalról - jelennek meg ott, hogy az ismeretlen katona sírjánál pisiltessék a kutyáikat.

No kérem, én úgy gondolom, ez nem millecentenáriumi ünnepségsorozat, ez a millecentenárium meggyalázása, és engedjék meg, hogy a Független Kisgazdapárt nevében kifejezésre juttassam azt a tiltakozást, amely az egész magyar népben egyértelmûen megfogalmazódik a hatalommal szemben, hiszen Európa közepén, a harmadik évezred küszöbén másként kellene egy millecentenáriumi eseménysort megünnepelni. De sajnálatos módon a kormányzati oldal csak a szovjet uralmat tudta megünnepelni, a mi szabadságunkat képtelen megünnepelni. Mi pedig Árpád vezérnek a leszármazottai, és nem Nyikita Hruscsovnak a barátai vagyunk. (Zaj, derültség a kormánypártok padsoraiban. Taps az ellenzék padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage