Lamperth Mónika Tartalom Elõzõ Következõ

DR. LAMPERTH MÓNIKA (MSZP): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyûlés! Torgyán József napirend elõtti hozzászólásában az volt a legkisebb baj, hogy nem emlékezett arra, hogy milyen témában kíván felszólalni. A nagyobb baj az volt, hogy olyan megközelítésben és olyan megfogalmazásban beszélt a millecentenáriumi ünnepségekrõl, amelyik mélyen sérti azokat az embereket és azokat a helyi közösségeket, akik nagyon szép és méltó ünnepségeket szerveztek. (Taps.)

A kormánynak az a dolga, hogy keretet adjon az ünneplésnek, és hogy központi ünnepségen, állami ünnepség keretében is legyen megemlékezés. Ugyanakkor a településeken az önkormányzatok nagyon meleg hangú és nagyon szép ünnepségeket szerveztek, amelyre nagyon sokat elmentek a helyi emberek, és én azt gondolom, hogy nem az a fontos, hogy az állami protokoll keretében a kormánytagok, illetve a frakcióvezetõk hogyan, miként ünnepelnek, hanem az a fontos, hogy az állampolgárok otthon, a saját közösségükben hogyan, miként ünnepeltek és emlékeztek meg a millecentenáriumról.

Én azt gondolom, hogy ez a megközelítés és az a minõsítés, amelyet Torgyán József és Csóti György az elõbb megfogalmazott, mélyen sérti ezeket az önkormányzatokat. Én magam is több ilyen rendezvényen vettem részt. Nem tudom, hogy mit szólnak a tiszalöki polgárok, ahol a honfoglaló lovasok túrájának résztvevõit egy nagyon kedves ünnepségen - több százan - ünnepelték és tapsolták, és emlékeztek a millecentenárium alkalmából. Nem tudom, mit szólnak azok a bányai polgárok ebben a kicsi faluban, ahol "Foglaljunk hont!" címmel egy nagyon szép ünnepség volt, ahol a fiatalok, a polgárok a honfoglaláskori történetekkel, történelemmel, a magyar történelemmel ismerkedhettek meg, és ahol magam is jelen voltam Kiss Péter miniszter úrral. (Az elnök csengetéssel jelzi a felszólalási idõ leteltét.) Akik ott voltak, pontosan tudják, hogy igenis arról volt szó, ami nekünk, magyaroknak fontos: hogy 1100 éve élünk ebben a hazában (Az elnök csengetéssel jelzi a felszólalási idõ leteltét.), és errõl a saját kicsi közösségünkben nagyon méltóan megemlékeztünk. Köszönöm a figyelmet. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage