Csépe Béla Tartalom Elõzõ Következõ

CSÉPE BÉLA (KDNP): Elnök Asszony! Tisztelt Ház! A honfoglalás 1100. évfordulója, azt hiszem, hogy teljesen érthetõ módon került ide most napirend elé. Hiszen nyilvánvalóan rendkívül ritkán adódik ilyen lehetõség. Tehát nem érzem azt, hogy ezzel elrontottuk a parlament méltóságát.

Azzal kapcsolatban, hogy a megünneplésben mennyi volt a központi rész, mennyi volt az önkormányzati rész, mennyi volt a magánkezdeményezés, valóban meg kell állapítanunk, hogy a kormányzat kevés pénzt szánt erre az ünnepségsorozatra. Az önkormányzatok sokkal jobban kitettek magukért. Ilyen lelkes ünnepség nagyon sok önkormányzatnál volt, és magánkezdeményezésbõl is nagyon sok nagyon szép ünnepély volt. Engedjék meg, hogy kiemeljem ezek közül a bodrogközi kis Karos községnek az esetét, ahol olyan emléket állítottak, amelyhez az Etelközbõl hoztak teljesen magánszervezésben falombokat, és volt egy magánkezdeményezésû túra is, amely a honfoglalásnak az emlékét felidézte.

Tehát én úgy érzem, hogy a magánkezdeményezésû alapítványok igen nagy szerepet játszottak ennek a millecentenáriumnak a megünneplésében; és ebben a nemzeti összefogásban, amit mi hiányoltunk, azért mégiscsak volt megmozdulás, és ebben a magánemberek, az egyszerû kisemberek, az önkormányzatok játszották a döntõ szerepet. Köszönöm szépen. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage