Elnök Tartalom Elõzõ Következõ

ELNÖK: Köszönöm szépen. Felhívom tisztelt képviselõtársaim figyelmét, hogy a javaslatsor elfogadása kizárja az ajánlás 25., 56. és 56/1. pontjaiban lévõ javaslatok elfogadását. Elõször az elõterjesztõ által is támogatott, de a jelen lévõ képviselõk kétharmadának igen szavazatával elfogadható módosító javaslatokról határozunk.

Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, elfogadja-e a minõsített többség szabályai szerint az ajánlás 21., 28., 37., 41., 43., 54., 57., 59., 61., 63., 65., 66., 68., 70., 78., 82., 95., 97., 111., 112., 113., illetõleg a kiegészítõ ajánlás 4., 8. és 10. pontjait, amelyeket az elõterjesztõ támogat, de külön szavazásukat a frakciók nem kérték? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Köszönöm szépen. Boross Péter és Kertész Zoltán képviselõ urak gépét kérem bekapcsolni!

Az õ igen szavazataikkal együtt 280 igen szavazattal, 19 nem szavazattal és 5 tartózkodás mellett az Országgyûlés a módosító javaslatokat elfogadta.

Tisztelt Országgyûlés! Most azokról a módosító javaslatokról határozunk, amelyeket az elõterjesztõ támogat, kiemelésüket nem kérték, és az egyszerû többség szabályai szerint lehet róluk szavazni.

Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, elfogadja-e az egyszerû többség szabályai szerint az ajánlás 1., 4., 8., 13., 14., 18., 19., 98., 99., 103., 105., 107., 110., 117., 118. pontjait, amelyeket az elõterjesztõ támogat, de külön szavazásukat a frakciók nem kérték? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Köszönöm. Az Országgyûlés 283 igen szavazattal, 18 nem szavazattal, 5 tartózkodás mellett a módosító javaslatokat elfogadta.

Most azokról a módosító javaslatokról határozunk, az ajánlás és a kiegészítõ ajánlás sorrendjében, amelyekre szavazási igényt terjesztettek elõ vagy a támogatott módosító javaslatok elfogadása után még szavazni lehet róluk.

Az ajánlás 2. pontjában Sepsey Tamás a törvényjavaslatot új paragrafussal kívánja kiegészíteni. Lényege: a Magyar Köztársaság a polgárok tájékozódásához való jogának érvényesítése érdekében független nemzeti hírügynökséget mûködtet. A kulturális bizottság támogatja, az alkotmányügyi bizottság nem. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, hogy elfogadja-e a javaslatot az egyszerû többség szabályai szerint? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Köszönöm. Az Országgyûlés a módosító javaslatot 78 igen szavazattal, 213 nem szavazattal, 11 tartózkodás mellett nem fogadta el.

(12.20)

Az ajánlás 7. pontjában Lányi Zsolt az 1. § (3) bekezdése kiegészítését kezdeményezi. Lényege: a nemzeti hírügynökség nem lehet alkalmas a személyes, népet, nemzetet, nemzeti etnikai, nyelvi és más kisebbségek, egyházi vagy vallási csoportok elleni gyûlölet keltésére. Nem kapta meg a bizottságok szükséges támogatását, de a képviselõcsoport kérte a szavazást.

Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, hogy az egyszerû többség szabályai szerint, elfogadja-e a módosító javaslatot? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Köszönöm.

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 60 igen szavazattal, 222 nem szavazattal, 23 tartózkodás mellett nem fogadta el.

A kiegészítõ ajánlás 1. pontjában Sepsey Tamás a törvényjavaslat 2. §-át új bekezdéssel kívánja kiegészíteni. Javaslata szerint a nemzeti hírügynökség hír- és cikkszolgálati, valamint adatbanki anyagai, sajtógrafikái, fotói csak a hírügynökséggel kötött szerzõdés alapján, annak keretein belül használhatók fel. Az ettõl eltérõ jogosulatlan felhasználásnak minõsül. Nem kapta meg a bizottságok szükséges támogatását, de a képviselõcsoport kérte a szavazást.

Tisztelt Országgyûlés! Ennek a módosító javaslatnak az elfogadásához a jelen lévõ k kétharmada szükséges. Ennek ismeretében kérdezem a tisztelt Országgyûlést, hogy elfogadja-e a módosító javaslatot? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Köszönöm.

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 72 igen szavazattal, 227 nem szavazattal, 5 tartózkodás mellett nem fogadta el.

A kiegészítõ ajánlás 2. pontjában Sepsey Tamás a törvényjavaslat 2. §-át új bekezdéssel kívánja kiegészíteni. Lényege: a költségvetési szervek és intézmények elsõsorban a nemzeti hírügynökség szolgáltatásait veszik igénybe.

Nem kapta meg a bizottságok szükséges támogatását, de a képviselõcsoport kérte a szavazást. Ehhez a módosító javaslathoz is kétharmados többség szükséges.

Kérdezem az Országgyûlést, hogy elfogadja-e a módosító javaslatot? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Köszönöm.

Az Országgyûlés 70 igen szavazattal, 227 nem szavazattal, 5 tartózkodás mellett a módosító javaslatot nem fogadta el.

Az ajánlás 20. pontjában K. Csontos Miklós a 3. § (1) bekezdése módosítását kezdeményezi. A javaslat jogtechnikai jellegû. Nem kapta meg a bizottságok szükséges támogatását, de a képviselõcsoport kérte a szavazást. A jelen lévõ képviselõk kétharmada szükséges az elfogadáshoz.

Kérdezem a tisztelt Országgyûlést: elfogadja-e a módosító javaslatot? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Köszönöm.

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 30 igen szavazattal, 227 nem szavazattal, 43 tartózkodás mellett nem fogadta el.

A 22. pontban Pallag László a 3. § (3) bekezdés elhagyását kezdeményezi. Az alaprendelkezés szerint a részvénytársaságnak egy forgalomképtelen részvénye van. Nem kapta meg a bizottságok szükséges támogatását, de a képviselõcsoport kérte a szavazást.

Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, hogy elfogadja-e a módosító javaslatot? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Köszönöm szépen.

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 26 igen szavazattal, 257 nem szavazattal, 20 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Az ajánlás 24., 32., 34., 39., 45., 48., 51., 87. és 89. pontjaiban a kulturális bizottság a tulajdonosi tanácsadó testülethez telepíti a részvénytársaság elnökének kinevezési jogkörét. A javaslatsort az alkotmányügyi bizottság támogatja. A Magyar Szocialista Párt képviselõcsoportja külön szavazási igényt nyújtott be.

Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, hogy elfogadja-e a módosító javaslatot? A jelen lévõ k kétharmada szükséges. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Köszönöm szépen.

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 117 igen, 177 nem és 12 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Az ajánlás 29. és a kiegészítõ ajánlás 3. pontja alternatív megoldást tartalmaz a törvényjavaslat 6. § (3) bekezdése módosítására. Mindkét indítványt a részvénytársaság elnökének kinevezésével kapcsolatos rendelkezést kívánja megváltoztatni.

Elõször Sepsey Tamás képviselõ úr javaslatát teszem fel szavazásra a kiegészítõ ajánlás 3. pontja szerint. Nem kapta meg a bizottságok szükséges támogatását, de a képviselõcsoport kérte a szavazást.

Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, hogy elfogadja-e a módosító javaslatot? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Köszönöm.

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 56 igen szavazattal 249 nem szavazattal, 3 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Most Sepsey Tamás javaslatát teszem fel szavazásra az ajánlás 29. pontja szerint. A javaslatot a bizottságok és az elõterjesztõ egyaránt támogatja.

Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, hogy elfogadja-e a módosító javaslatot? A jelen lévõ képviselõk kétharmada szükséges. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Köszönöm.

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 287 igen szavazattal, 4 nem szavazattal, 14 tartózkodás mellett elfogadta.

Az ajánlás 30. pontjában Lányi Zsolt a 6. § (4) bekezdése elhagyását javasolja. Az alaprendelkezés felsorolást tartalmaz arra, hogy ki az, aki nem nevezhetõ ki a részvénytársaság elnökévé. Nem kapta meg a bizottságok szükséges támogatását, de a képviselõcsoport kérte a szavazást.

Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, elfogadja-e a módosító javaslatot? (Szavazás.) Köszönöm.

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 48 igen szavazattal, 246 nem szavazattal, 12 tartózkodás mellett nem fogadta el.

A 42. pontban Sasvári Szilárd a törvényjavaslat 7. §-a (4) bekezdés b) pontjának módosítását javasolja. Lényege: ha az elnök bûnösségét jogerõs ítélet állapította meg és rá szabadságvesztést szabtak ki, megbízatása felmentéssel megszûnik.

A javaslatot egyik bizottság sem támogatja.

És az Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Köszönöm.

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 72 igen szavazattal, 235 nem szavazattal, 6 tartózkodás mellett nem fogadta el.

(12.30)

A kiegészítõ ajánlás 7. pontjában Molnár Péter a törvényjavaslat 8. §-át új bekezdéssel kívánja kiegészíteni. Lényege: az elnök megbízatásának lejártát követõ két évben nem lehet többségi állami részesedéssel rendelkezõ gazdasági társaságban vezetõ tisztségviselõ. A javaslatot egyik bizottság sem támogatja. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Köszönöm. Az Országgyûlés a módosító javaslatot 119 igen szavazattal, 190 nem szavazattal, 5 tartózkodás mellett nem fogadta el.

A 60. pontban Sepsey Tamás a törvényjavaslat 10. §-ának módosítását javasolja. Lényege: az elnök kinevezi és felmenti az alelnököt. A javaslatot egyik bizottság sem támogatja. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Köszönöm. Az Országgyûlés a módosító javaslatot 67 igen szavazattal, 241 nem szavazattal, 2 tartózkodás mellett nem fogadta el.

A 62. pontban Sepsey Tamás a törvényjavaslat 12. § (1) bekezdése módosítását indítványozza. Lényege: elhagyni javasolja a felügyelõbizottság jogkörét szabályozó rendelkezést. A kulturális bizottság támogatja, az alkotmányügyi bizottság nem támogatja. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Köszönöm. Az Országgyûlés a módosító javaslatot 114 igen szavazattal, 188 nem szavazattal, 7 tartózkodás mellett nem fogadta el.

A 75. pontban Sepsey Tamás a 16. § c) pontjának módosítását kezdeményezi. Lényege: a felügyelõbizottság hatáskörébe tartozik a 100 millió forint feletti vagyoni értékû jog elidegenítési szándékának vizsgálata. A javaslatot egyik bizottság sem támogatja. És az Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Köszönöm. Az Országgyûlés a módosító javaslatot 59 igen szavazattal, 248 nem szavazattal, 5 tartózkodás mellett nem fogadta el.

A 79. pontban Sepsey Tamás a 17. § (7) bekezdése módosítását indítványozza. Az alaprendelkezés a Tulajdonosi Tanácsadó Testület létrehozásának szabályait tartalmazza. Nem kapta meg a bizottságok szükséges támogatását, de a képviselõcsoport kérte a szavazást. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, elfogadja-e a módosító javaslatot? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Köszönöm. Az Országgyûlés a módosító javaslatot 55 igen szavazattal, 251 nem szavazattal, 3 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Az ajánlás 80. és 81. pontjai alternatív megoldást tartalmaznak a törvényjavaslat 18. §-ának módosítására. Az alaprendelkezés meghatározza, hogy ki az, aki a tanácsadó testület tagjává kinevezhetõ. Elõször Sepsey Tamás javaslatát teszem fel szavazásra az ajánlás 81. pontja szerint. Nem kapta meg a bizottságok szükséges támogatását, de a képviselõcsoport kérte a szavazást. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, elfogadja-e a módosító javaslatot? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Köszönöm. Az Országgyûlés a módosító javaslatot 53 igen szavazattal, 254 nem szavazattal, 4 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Most a kulturális bizottság javaslatát teszem fel szavazásra az ajánlás 80. pontja szerint. A javaslatot az alkotmányügyi bizottság és az elõterjesztõ egyaránt támogatja. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, hogy a jelen lévõ képviselõk kétharmadának többségével elfogadja-e a módosító javaslatot? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Köszönöm. Az Országgyûlés a módosító javaslatot 302 igen szavazattal, 6 nem szavazattal és 2 tartózkodással elfogadta.

A 96. pontban Sepsey Tamás a 22. § módosítását kezdeményezi. Lényege: a tanácsadó testület tagjai az országgyûlési képviselõk alapdíja 60 százalékának megfelelõ összegû díjazás illeti meg. A javaslatot egyik bizottság sem támogatja. És az Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Köszönöm. Az Országgyûlés a módosító javaslatot 53 igen szavazattal, 247 nem szavazattal, 15 tartózkodás mellett nem fogadta el.

A kiegészítõ ajánlás 11. pontjában Molnár Péter a törvényjavaslat 25. §-a módosítását indítványozza. Ebben a panaszok elbírálásának fórumát és eljárási szabályait állapítja meg. A javaslatot egyik bizottság sem támogatja. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Köszönöm. Az Országgyûlés a módosító javaslatot 102 igen szavazattal, 197 nem szavazattal, 16 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Az ajánlás 114. pontjában Sasvári Szilárd a 36. §-t új bekezdéssel kívánja kiegészíteni. Lényege: a kormány a törvény hatálybalépésétõl számított három hónapon belül javaslatot tesz az Országgyûlésnek az MTI szolgáltatásaival összefüggõ, jogtalan felhasználásnak minõsülõ esetek jogi meghatározásáról, illetve annak szankcióiról.

A kulturális bizottság támogatja, az alkotmányügyi bizottság nem. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, hogy az egyszerû többség szabályai szerint elfogadja-e a módosító indítványt? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Köszönöm. Az Országgyûlés a módosító javaslatot 80 igen szavazattal, 221 nem szavazattal, 12 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Tisztelt Országgyûlés! A 115. pontban lévõ módosító indítványát Molnár Péter képviselõ úr visszavonta.

A kiegészítõ ajánlás 12. pontjában Sepsey Tamás a törvényjavaslat 36. §-át új bekezdéssel kívánja kiegészíteni. Ebben a Magyar Távirati Iroda vezérigazgatójának a kinevezésére vonatkozó szabályt terjeszti elõ. A kulturális bizottság támogatja, az alkotmányügyi bizottság nem támogatja. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, hogy elfogadja-e a módosító javaslatot a jelen lévõ képviselõk kétharmadával? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Köszönöm. Az Országgyûlés a módosító javaslatot 308 igen szavazattal, 4 nem szavazattal, 1 tartózkodás mellett elfogadta.

Tisztelt Országgyûlés! Határozathozatalunk végére értünk. Megkérdezem, van-e valakinek tudomása olyan módosító javaslatról, amelyrõl kellett volna, de nem szavazott az Országgyûlés? Ilyen jelzés nem érkezett.

(12.40)

Tisztelt Országgyûlés! Bejelentem, hogy a zárószavazásra ma délután kerül sor.

Tisztelt Országgyûlés! Soron következik az állam tulajdonában lévõ vállalkozói vagyon értékesítésérõl szóló 1995. évi XXXIX. számú törvény módosításáról szóló törvényjavaslathoz benyújtott módosító javaslatok határozathozatala. Az elõterjesztést T/2505. számon, a bizottságok együttes ajánlásai pedig T/2505/3., 13., 25., 27. és 34. számokon kapták kézhez képviselõtársaim.

Megadom a szót Bauer Tamás képviselõ úrnak, aki válaszolni kíván a vitában elhangzottakra.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage