Elnök Tartalom Elõzõ Következõ

ELNÖK: Köszönöm szépen. Tisztelt Országgyûlés! Felhívom képviselõtársaim figyelmét, hogy a javaslatsor elfogadása kizárja a T/2505/3-as számú ajánlás 1-es pontját, továbbá a T/2505/34-es kiegészítõ ajánlás 1., 2. és 5-ös pontjait.

Most a támogatott módosító javaslatokról határoz az Országgyûlés. A szavazásra feltett módosító javaslatsor minden elemét támogatja a kormány is. Ez a javaslatsor értelemszerûen nem tartalmazza az SZDSZ által kért és külön szavazásra kerülõ indítványokat.

Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, hogy elfogadják-e a támogatott módosító javaslatokat? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Köszönöm. Az Országgyûlés a módosító javaslatokat 242 igen szavazattal, 46 nem szavazattal, 3 tartózkodás mellett elfogadta.

A T/2505/27-es számú kiegészítõ ajánlás 6. pontja, továbbá a T/2505/34-es kiegészítõ ajánlás 3. és 4. pontja a törvényjavaslat 11. §- ában a törvény 69/A. §-a helyébe új rendelkezéseket javasol. Ezek az indítványok a vegyes rendelkezéseket tartalmazzák.

A harmadik kiegészítõ ajánlásban az alkotmányügyi bizottság négy bekezdésben terjeszti elõ javaslatát. A 4. kiegészítõ ajánlás 3. pontjában Puch László ezen túlmenõen egy 5. bekezdésre is javaslatot tesz. Ugyanezen a kiegészítõ ajánlásban Toller László és Puch László egy további fél mondattal egészíti ki a normaszöveget. A Házszabály 6. §-a (7) bekezdése b) pontja értelmében elõször a tartalmilag több módosítást magában foglaló módosító javaslatot teszem fel szavazásra. Felhívom figyelmüket, hogy ennek elfogadása szükségtelenné teszi a további két indítványról történõ határozathozatalt.

Most tehát Toller László és Puch László javaslatát teszem fel szavazásra, a 4. kiegészítõ ajánlás 4. pontja szerint. A javaslatot a kormány támogatja, az alkotmányügyi és gazdasági bizottság nem támogatja. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Köszönöm. Az Országgyûlés a módosító javaslatot 149 igen szavazattal, 115 nem szavazattal, 30 tartózkodás mellett elfogadta.

Tisztelt Országgyûlés! A határozathozatal végére értünk. Megkérdezem, van-e valakinek tudomása olyan módosító javaslatról, amelyrõl kellett volna, de nem szavazott az Országgyûlés? Ilyen jelzés nem érkezik. Bejelentem, hogy a zárószavazásra még ma sor kerül.

Tisztelt Országgyûlés! Mielõtt átadnám az elnöklést Gál Zoltán elnök úrnak, engedjék meg, hogy megköszönjem egész évi együttmûködésüket és kritikájukat, kívánjak boldog karácsonyt, eredményes, sikeres, békés új esztendõt. Viszontlátásra! (Általános taps.)

(Az elnöki széket dr. Gál Zoltán, az Országgyûlés elnöke foglalja

el.)

(13.00)

Tisztelt Országgyûlés! Soron következik az állattenyésztésrõl szóló 1993. évi CXIV. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat zárószavazása. Az elõterjesztést T/3437. számon, az egységes javaslatot pedig T/3437/5. számon kapták kézhez képviselõtársaim. Mivel az egységes javaslathoz senki nem nyújtott be módosító javaslatot, a határozathozatal egyetlen döntést igényel.

Kérdezem tehát a tisztelt Országgyûlést, hogy elfogadja-e az állattenyésztésrõl szóló 1993. évi CXIV. törvény módosításáról szóló törvényjavaslatot az egységes javaslat szerint? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Kimondom a határozatot. Az Országgyûlés 300 igen szavazattal, 1 ellenszavazat és 5 tartózkodás mellett a törvényjavaslatot elfogadta.

Megkérdezem a képviselõcsoportokat, kívánják-e indokolni szavazásukat? Nem.

Tisztelt Országgyûlés! Soron következik a társadalombiztosítás pénzügyi alapjainak 1997. évi költségvetésérõl szóló törvényjavaslat záróvitája és zárószavazása. Az elõterjesztést T/3211. számon, az egységes javaslatot T/3211/36. számon kapták kézhez képviselõtársaim.

A Házszabály 107. § (1) bekezdése alapján az elõterjesztõ és az alkotmányügyi bizottság módosító javaslatokat nyújtott be és errõl ajánlás készült T/3211/31. számon. Megkérdezem Hack Péter képviselõ urat, az alkotmányügyi bizottság elnökét, hogy kívánja-e az ajánlást indokolni? Nem.

Tisztelt Országgyûlés! A Házszabály szerint a záróvitában a részletes vitára vonatkozó rendelkezéseket kell alkalmazni. Indítványozom az ajánlás valamennyi pontja tárgyalásának összekapcsolását. Aki ezzel egyetért, kérem, kézfelemeléssel jelezze! (Szavazás.) Köszönöm szépen.

Megállapítom, hogy az Országgyûlés látható többsége indítványomat elfogadta. Megkérdezem képviselõtársaimat, hogy kíván-e valaki szólni? Nem.

A záróvitát ezzel lezárom, feltételezem, hogy Akar államtitkár úr sem kíván szólni.

Tisztelt Országgyûlés! A módosító javaslatokról történõ határozathozatal következik. A módosító javaslatok támogatottságát figyelembe véve, elõször az elõterjesztõ által beterjesztett 1., 2., 3., 4., 5., 6. és 7. pontokat teszem fel szavazásra. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, hogy elfogadja-e az elõterjesztõ és az alkotmányügyi bizottság módosító javaslatait az ajánlás 1-7. terjedõ pontjai szerint? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatokat 237 igen szavazattal, 71 ellenszavazat és 3 tartózkodás mellett elfogadta.

Most az ajánlás 8. pontjában lévõ alkotmányügyi bizottsági javaslatot teszem fel szavazásra, amellyel az elõterjesztõ nem ért egyet. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, hogy elfogadja-e az alkotmányügyi bizottság - elõbb említett - javaslatát? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 241 igen szavazattal, 63 ellenszavazat és 7 tartózkodás mellett elfogadta.

Tisztelt Országgyûlés! Most az egységes javaslat egészérõl határozunk. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, hogy elfogadja-e a társadalombiztosítás pénzügyi alapjainak 1997. évi költségvetésérõl szóló egységes javaslatot az imént módosított szöveg szerint? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés 241 igen szavazattal, 72 ellenszavazat mellett, tartózkodás nélkül, az egységes javaslatot elfogadta. Megkérdezem a képviselõcsoportokat, kívánják-e szavazatukat indokolni?

Megadom a szót Gyõriványi Sándor képviselõ úrnak, aki a Független Kisgazdapárt képviselõcsoportjának szavazatát indokolja. És figyelmet kérek, tisztelt Országgyûlés!

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage