Semjén Zsolt Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SEMJÉN ZSOLT (KDNP): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A KDNP-frakció nemmel szavazott. A kormánytöbbség az eredeti törvényjavaslattal ellentétben, a módosító javaslatokról való szavazás elõtt fél perccel elmondott pénzügyminiszteri nyilatkozattal szemben - ha némileg enyhébbnek feltüntetett formában is - de egyházi vonatkozásokat csempészett be a törvénybe a történelmi egyházak tiltakozása ellenére.

Ezzel a Szentszékkel való tárgyalásoknak mintegy elévágva - ráadásul nemzetközi szerzõdést sértve - kész helyzetet teremtett, ami a legenyhébb kifejezéssel élve is megkérdõjelezi a kormány hangoztatott tárgyalási szándékának õszinteségét és komolyságát. Mindez tovább erõsíti azt a félelmet, hogy a fogadkozások és nyilatkozatok ellenére itt igenis egy elfogadhatatlan egyház-finanszírozási diktátum elsõ lépése történt meg.

A társadalmi szervezetek vonatkozásában is fel szeretném hívni a figyelmet arra a szociológiai tényre, hogy ez az egy százalék nem a társadalmi támogatottságot - különösen nem a társadalmi hasznosságot -, hanem a pénzesebb rétegek általi kedveltséget mutatja. József Attila szavait úgy lehet alkalmazni, hogy: aki gazdag, az a leggazdagabb.

Ez a törvény - a társadalmi szervezetek vonatkozásában is - elkapkodott, kiforratlan, már csak a nyilvánvaló végrehajtási problémák miatt is, a civil szervezetek tényleges megerõsítését nem szolgálja megfelelõen. Köszönöm. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage