Gyõriványi Sándor Tartalom Elõzõ Következõ

DR. GYÕRIVÁNYI SÁNDOR (FKGP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyûlés! Ennek a törvénynek a megszavazása körül a frakciónkban komoly vita folyt, de arra az álláspontra helyezkedtünk, amelyikre a Kereszténydemokrata Néppárt is helyezkedett, hogy ne karitatív módon intézzünk el olyan feladatokat, amelyek az állami költségvetés részét képezik, hogy a megfelelõ kulturális intézményeket, a múzeumokat, a különbözõ képtárakat, a különbözõ kulturális intézményeket most a lakosságnak, amelyiknek a teherbíró képessége egyébként is rendkívül csekély, ezekbõl a területekbõl tartsák fenn.

Különösen súlyosnak tartottuk azt az érvet, amelyet a történelmi egyházak vezetõi - a miniszterelnök úrnál járva - is kifejtettek, nevezetesen, hogy ez a rendkívül bizonytalan egy százalék és annak az elosztása nyilvánvalóan propagandacélokat szolgálhatna majd.

Úgy gondoljuk, azt, hogy ezeket a kérdéseket meg kell oldanunk szervezetten, állami költségvetésbõl, ugyanakkor a karitatív kérdéseket pedig gyûjtésekkel - jelenleg is mûködnek ilyen jellegû karitatív intézmények - kellene megoldani, nem törvényes lehetõségeket teremtve.

Mi nem szavaztuk meg éppen ezért ezt a törvényt, mert itt arról van szó, hogy állami feladatokat egyrészrõl, másrészt egyéb feladatokat a társadalom újabb terhe vagy újabb sarcaként próbálják megfogalmazni. Köszönöm. (Taps az ellenzék padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage