Csizmár Gábor Tartalom Elõzõ Következõ

CSIZMÁR GÁBOR (MSZP): Elnök úr, köszönöm a szót. Tisztelt Országgyûlés! A Magyar Szocialista Párt országgyûlési képviselõcsoportja - következetesen - a vitákban azon az állásponton volt, hogy még ebben az évben meg kell alkotni a személyi jövedelemadó egy százalékának közcélú felhasználására való fölajánlásáról szóló törvényt.

A Szocialista Párt képviselõcsoportja a vitákban következetesen képviselte azt az álláspontot, hogy a lehetõ legszélesebb kedvezményezetti kör kaphassa meg az állampolgároktól ezt a pénzt, és kiállt amellett, hogy ezt a lehetséges legegyszerûbb eljárásban kaphassák meg a szervezetek, egy olyan eljárásban, amit az állampolgárok és a kedvezményezett szervezetek képesek nagyon gyorsan megérteni és alkalmazni a saját gyakorlatukban.

Mivel úgy láttuk, hogy a vitában és a részletes szavazásokban ez az álláspontja a Szocialista Pártnak érvényesül, ezért természetszerûleg a frakció egységesen igennel szavazott a törvény elfogadásakor.

Úgy gondolom, hogy a törvény többszörös üzenet. Üzenet a nonprofit szervezeteknek, elismerve az õ eddigi tevékenységüket, üzenet a polgároknak, hogy nyugodtan válasszanak a különbözõ közszolgáltatásokat végzõ civil, önkormányzati vagy egyházi szervezetek között, és ítéljék meg, hogy melyik az a szervezet, amely a közpénzt a leghatékonyabban, a polgárok számára a legcélszerûbben használja fel.

A Szocialista Párt ugyanakkor azt az álláspontot is képviselte és képviseli, hogy ez a mostani törvény nem érinti az egyházak finanszírozásának kérdését, pontosabban meggyõzõdésünk, hogy az egyházakkal közösen kell kialakítani az egyház finanszírozásáról szóló törvényt. Ezt az álláspontunkat korábban is vállaltuk a vitában, és a következõkben is eszerint kívánunk eljárni.

Úgy gondolom, hogy a személyi jövedelemadó egy százaléka pluszforrást jelent a kultúra és a nonprofit szervezetek számára, és nem jelent forrásveszteséget az egyházak számára. A Szocialista Párt igen szavazatával ugyanis azt a sejtést, amit Dobos Krisztina említett, visszautasítja, nem abból a célból szavazta meg a törvényt, hogy csökkentse az egyházak finanszírozását. Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage