Toller László Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TOLLER LÁSZLÓ (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A szocialista frakció megszavazta a nemzeti hírügynökségrõl szóló törvényt, elsõsorban azért, mert eleget kívántunk tenni az Alkotmánybíróság által támasztott követelményeknek.

Ugyanakkor fel kell hívnunk a figyelmet arra is, hogy ez a törvény mindenben megfelelt az Alkotmánybíróság által szakmailag támasztott követelményeknek. Nem tudjuk elfogadni azokat a véleményeket, amelyek arról szóltak, hogy egy bizottságban történt megállapodás az úgy lehet kötelezõ, hogy a politika esetleg átgázoljon egy másik szakterületen, az alkotmányosságon és a jogon.

Mi azért nem tudtuk támogatni azokat a módosító indítványokat, amelyek arról szóltak volna, hogy a Tulajdonosi Tanácsadó Testület abszolút kinevezési jogot kapjon, mert úgy ítéltük, hogy nem felel meg az Alkotmánybíróság határozatában megfogalmazott követelményeknek, a parlament és a parlamenti pártok túlsúlya érvényesült volna ez esetben a törvényjavaslatban, illetve a kinevezési jogkör területén, és a hatalmi ágak egyensúlyát felborította volna az az indítvány.

Mi úgy ítéljük, hogy ez a törvény alkotmányos, úgy látjuk, hogy szakmai tartalmában különösebb vita nem volt, így nyugodtan támogatható volt, és az egész parlament számára vállalható, amelyet talán az is bizonyít, hogy a tartózkodás egy kicsi igent is jelent az ellenzéki pártok részérõl. Köszönöm. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage