Molnár Péter Tartalom Elõzõ Következõ

DR. MOLNÁR PÉTER (SZDSZ): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyûlés! A Szabad Demokraták Szövetségének parlamenti frakciója támogatta a nemzeti hírügynökségrõl szóló törvényjavaslatot, és tettük ezt azért, mert úgy gondoljuk, hogy a megszavazott törvény remélhetõen biztosítani fogja az MTI politikai függetlenségét.

Azt, hogy valóban a köz szolgálatában, valóban közszolgálati hírügynökségként mûködjön, és fontosnak tartjuk azt, hogy az elmúlt napok eseményei során a tegnapi tárgyaláson - ha teljes körû megállapodást nem is sikerült elérni - olyan változatig azért el tudtunk jutni, amellyel kapcsolatban az ellenzéki pártok sem ellenvéleményüket fejtették ki, hanem csak tartózkodással jelezték a fenntartásaikat.

Fenntartásai az SZDSZ-nek is vannak, de fontosnak tartottuk, hogy ez a törvényjavaslat megszülessen, és én is azt gondolom, hogy az ellenzéki pártok, az ellenzéki frakciók tartózkodása is azt fejezi ki, hogy az ellenzéki frakciók is értékelik azt a garanciarendszert, ami a megszavazott törvényben az MTI, a nemzeti hírügynökség függetlenségét hivatott biztosítani, azt bástyázza körül.

Amennyiben ez a garanciarendszer mégsem fog elég erõsnek bizonyulni, a Szabad Demokraták Szövetségének frakciója - akár kormánypártként, akár ellenzéki pártként - az elveihez hûen támogatni fogja a garanciáknak az erõsítését. Köszönöm szépen. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage