Hack Péter Tartalom Elõzõ Következõ

DR. HACK PÉTER az alkotmányügyi bizottság elnöke: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Mindenekelõtt megköszönöm a Ház türelmét, és szeretném jelezni, hogy erre a helyzetre azért került sor, mert a Házszabálytól eltérve pár órával ezelõtt döntöttünk a módosító indítványokról, és így nem volt a szokásos egy hét a kérdés alaposabb megvitatására.

Az alkotmányügyi bizottság már az elõkészítés során vitatott egy problémát, amely probléma az elfogadott egységes javaslat 11. §-át érinti. A bizottság ülésein ebben a kérdésben korábban állást foglalt. Ezt az állásfoglalását a 3. kiegészítõ ajánlás, amely a 2505/27-es számú kiegészítõ ajánlás 6. pontjában rögzítette, tehát ennek a 3. kiegészítõ ajánlásnak a 6. pontjára tett a bizottság egy olyan javaslatot a 11. § szövegére, amely - úgy ítélte meg a bizottsági vitán -, hogy az alkotmánnyal összhangban lévõ javaslat.

Ezzel a javaslattal szemben az Országgyûlés egy más indítványt fogadott el, amely a bizottsági ülés korábbi vitája és a mostani vita alapján is alkotmányos aggályokat vet fel, ezért a bizottságunk azt kéri, hogy a 3. kiegészítõ ajánlás 6. pontjában szereplõ javaslatot fogadja el az Országgyûlés módosító javaslatként. Ezzel a formával kerüljön kihirdetésre a privatizációs törvény módosítása. A két indítvány között annyi a különbség, hogy az (5) bekezdés elfogadott szövege nélkül javasoljuk elfogadni a 11. §-t.

A bizottsági ülésen elhangzott az, hogyha változatlan formában kerülne elfogadásra a törvény, akkor ez alkotmánybírósági indítványokat indukálna. Volt olyan képviselõcsoport, amely jelezte, hogy a változatlan szöveg esetén Alkotmánybírósághoz fordul.

A bizottság 12 igen szavazattal, 2 nem és 7 tartózkodással indítványozza azt, hogy a 3. kiegészítõ ajánlás 6. pontjának megfelelõ szövegû indítványt a záróvitában vitassa meg az Országgyûlés, és ezt fogadja el, és ennek elfogadása után az egész törvényjavaslatról történjen döntés. Köszönöm szépen a türelmüket. (Taps az egész ülésteremben.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage