Raskó György Tartalom Elõzõ Következõ

DR. RASKÓ GYÖRGY (MDNP): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Én csak a közgazdasági részével szeretnék foglalkozni ezen módosító indítványnak. Itt arról van szó, hogy jól mûködõ, állami tulajdonban lévõ élelmiszer- ipari vállalatokat adnának át szövetkezeti oszthatatlan vagyonba, ezzel aláírnák ezeknek a vállalatoknak a halálos ítéletét. Ugyanis kérdezem én - mindegyik cégnek többszáz millió forint tõkeemelésre van szüksége, a Gemenc Gabonának legalább 5-600 millióra, a Ringa Húsipari Rt.-nek mintegy 400 millió forint készpénzben történõ tõkeemelésre van szüksége. Amennyiben szövetkezetnek adják át ezt a vagyont, kérdezem Bn, ki lesz az az épeszû befektetõ, aki oda beteszi ezt a 400 milliót és cserébe kap egy szavazatot mint egy tagja ennek a szövetkezetnek?

Én azt hiszem, hogy ez a megoldás nem szolgálja a termelõknek az érdekeit. A termelõknek az érdekeit az szolgálja, hogyha ezek a részvénytársaságok jól mûködnek, fizetõképesek és a piaci kereslet- kínálatnak megfelelõ árat fizetik a termelõknek. Ha önök úgy gondolják, hogy ez után ez a szövetkezet tulajdonába került élelmiszer-ipari vállalat a piaci árnál magasabb felvásárlási árakat fog fizetni, akkor súlyosan tévednek. Mert ha ezt teszi, akkor fél éven vagy egy éven belül fog tönkremenni. Tehát ebbõl semmiféle külön ilyen elõny nem származik, ugyanakkor óriási hátrány az által, hogy a tõke, a befektetõk számára érdektelenné válik az így szövetkezeti tulajdonba került feldolgozó üzem.

Én azt hiszem, hogy nem ez a megoldás, hogy a termelõknek megfelelõ érdekeltséget biztosítsunk az élelmiszeripar feldolgozó és kereskedelmi fázisában. Emiatt tehát kifejezetten közgazdasági okokból kérem önöket arra, hogy most az alkotmányügyi bizottság módosító indítványára igennel szavazzanak. Köszönöm. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage