Tardos Márton Tartalom Elõzõ Következõ

TARDOS MÁRTON, a gazdasági bizottság elnöke: Igen tisztelt Képviselõtársaim! A gazdasági bizottság elnökeként szeretnék most ehhez a vitához hozzászólni.

A gazdasági bizottság a törvényjavaslat módosítására vonatkozó javaslatot és az ahhoz kapcsolódó módosító javaslatokat részletesen megtárgyalta. Való igaz, hogy az 5. §-ban, az alkotmányügyi bizottság által most visszavonásra javasolt tételben nem foglalt pozitív módon állást és nem is foglalhatott. Gondolják meg, hogy az alkotmányunk kimondja, hogy a különbözõ tulajdonviszonyokban lévõ gazdasági egységeket azonos módon kell a törvénynek megítélni, és minden gazdaság szervnek. Ennek alapján nem lehet a szövetkezeteknek meghatározott elõnyt biztosítani.

Véleményem szerint elfogadható lett volna az a módosító javaslat, ami az önkormányzatoknak nyújtott kedvezõ lehetõséget, és ezt a javaslatot a bizottság többségében támogatta is. A jelenlegi körülmények között, mikor a szavazás már megtörtént, én nem látok másra lehetõséget, mint hogy az 5. § nélkül fogadjuk el.

Ehhez még egy mondanivalóm van. A bizottsági vitában egyértelmûen meghatározódott - és ez a kormány jelen lévõ képviselõinek a támogatását is élvezte -, hogy az általunk elõterjesztett, tehát Bauer- Dornbach-Tardos néven szereplõ törvényjavaslathoz kapcsolódó módosító javaslatokkal nem lehet az egész privatizációs törvényrendszert alapjában átalakítani, és szükség van néhány fontos kérdésben ennek a kérdésnek az újratárgyalására. Ennek kapcsán javaslom, hogy a parlament mindazokat a kérdéseket, amelyek itt problémát jelentenek, az év elején vitassa meg, módosítsa. Ennek kapcsán az itt felmerült és most meg nem oldott problémák is napirendre kerülnek.

Van még egy záró megjegyzésem is. Az ingyenes átadást a törvény ma is lehetõvé teszi, nagyon speciális feltételek mellett. Ezek mellett a speciális feltételek mellett mindazokban a kérdésekben, de nem egy tulajdonosi csoportnak kiemelten, hanem minden tulajdonosi csoport részére lehetõség van arra, hogy egy nulla értékû vagy egy negatív értékû vagyon ingyenesen, vagy névleges érték mellett átláthatóvá váljon. Ilyen módon mindazok a kérdések, amelyekrõl itt szó van, a mai törvényes viszonyok mögött is, tehát a törvény módosítása nélkül is, racionálisan kezelhetõ.

Ennek alapján nyugodtan állíthatom, ha ma az 5. § nélkül fogadjuk el ezt a törvényt, nem történik senki számára olyan kár, amely igazi zavart okozna akár az egész gazdaság életében, akár egy konkrét gazdaság életében is. Ennek alapján javaslom az alkotmányos problémák elkerülését, a kritikák lehetõségének a lezárását ebben az ügyben és az alkotmányügyi bizottság javaslatának az elfogadását. (Taps az SZDSZ padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage