Varga Mihály Tartalom Elõzõ Következõ

VARGA MIHÁLY (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Nem egészen pontosan értjük államtitkár úr napirend elõtti hozzászólásának a lényegét. A címe ugyanis arról szólt, hogy a bankprivatizáció helyzetérõl kíván államtitkár úr szólni. Nyilván erre ez az öt perc nem elegendõ, tehát ez nem pótolhatja a kormánynak azt a beszámolóját, amit az Országgyûlésnek meg kell tennie.

Államtitkár úr is érezte ezt, és egy gyors irányváltással a Budapest Bank ügyérõl kívánta tájékoztatni az Országgyûlést, amire véleményünk szerint nem elég öt perc. Azt a javaslatunkat, miszerint errõl az Országgyûlés egyik bizottsága elõtt kell majd a kormánynak beszámolni, ezt úgy látom, továbbra is fenn kell tartanunk.

Szeretnék emlékeztetni arra, hogy ez az ötperces beszámoló nem pótolhatja azt a nyilvánosságnak szánt tájékoztatást, amit a Fidesz- Magyar Polgári Párt a Budapest Bank értékesítése óta követel. Beigazolódni látjuk azokat az aggályainkat, amelyeket a szerzõdés kapcsán felvetettünk. Nagyon örülünk annak, hogy végre magyar nyelven is van már a szerzõdésbõl egy példány, és ebbe legalább az országgyûlési képviselõk betekinthetnek, de ez szerintünk nem pótolja vagy nem oldja meg azt a kételyt, ami a közvéleményben a bank eladásával kapcsolatban felmerült.

A sajtó arról számolt be, hogy a bank 8500 forint nyereséget hozott a magyar államnak, ezt eddig nem sikerült megcáfolni, és ismerve a szerzõdést, tartok tõle, hogy nem is igen sikerül.

Szeretném emlékeztetni államtitkár urat arra is, hogy privatizációról akkor beszélhetünk, ha magántulajdon jön létre, márpedig itt több bank esetében is - a Budapest Bank esetében nem, de más bankok esetében igen - külföldi állami tulajdonba kerültek a bankok, tehát nem magánosításról, hanem más minõségû állami tulajdonba adásról volt szó.

Szeretném azt is felidézni, hogy annak idején Bokros Lajos 16 milliós végkielégítést kapott a banktól, arra való hivatkozással, hogy a bank sikeres és jól mûködik. Ennek ellenére olyan rossz szerzõdést sikerült a magyar államnak kötni, amely ennek a végkielégítésnek az indokoltságát nem teszi reálissá. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a Fidesz és az MDF soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage