Dávid Ibolya Tartalom Elõzõ Következõ

DR. DÁVID IBOLYA (MDF): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Nagyon örültem volna, ha ebben az igen nagyon fontos kérdésben az eredeti bejelentésnek megfelelõen, Medgyessy pénzügyminiszter úr tette volna meg ezt a bejelentést. Ebben a Polgári Bank sorozatban mindig valaki helyettesít valakit, adott esetben még a kormányülésen is helyettesítette miniszterelnök urat az a Bokros Lajos, aki személyében érintett volt a bankeladásban.

Államtitkár úr említette, hogy 600 oldalas anyagot lehetõvé tett betekintésre, és ezt még nem vettük elég sokan igénybe. Felhívtam a Pénzügyminisztériumot, és tisztelettel kértem, hogyha a két titokgazda, a két vevõ megadta a felmentést a titoktartás alól, akkor tegyék lehetõvé, hogy fénymásolatban megkapjuk, mert 600 oldal áttekintéséhez legalább kétnapi hideg élelmet kellene vinni a Pénzügyminisztériumba, vagy pedig igen felületes lenne ez a munka. Ezért mi csak a jövõ héten fogjuk megtekinteni, de szakértõktõl már tájékozódtunk róla.

(15.30)

Államtitkár úr említette azt a sajnálatos értékcsökkentõ körülményt, hogy milyen rossz körülmények között kellett eladni a Budapest Bankot, hiszen két ígéretes bank, miután megtekintette, hogy ennek a banknak milyen a belsõ gazdálkodása, gyorsan visszalépett. Kérdésem az, államtitkár úr, miért kellett ilyen sürgõsen eladni. Kinek állt érdekében? Egy profán hasonlattal élve: a zöldséges piaci árus is tudja, hogy a kényszerhelyzetben lévõ eladó szorult helyzetben van, és minden vevõ ki fogja használni ezt a szorultságát. Szomorú, hogy az állami vagyon érdekében eljáró pénzügyminiszter úr ezt nem tudta.

A másik, amire ön hivatkozott, hogy itt valamiféle átmeneti állapot van. Tisztelt Államtitkár Úr! Ezt talán a szerzõdésnek is tükröznie kellett volna, ugyanis végleges helyzetrõl - az ön állítása szerint - nincs szó, ugyanakkor láttam egy olyan hirdetést, amelyben meghirdették a Budapest Bank Hercegprímás utcai, több mint 1 milliárdot érõ ingatlanát, ami már értékesítés alatt van, és eladták a jóléti intézményeiket is. Köszönöm szépen. (Taps az ellenzék soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage