Demeter Ervin Tartalom Elõzõ Következõ

DEMETER ERVIN (MDF): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselõtársaim! A Magyar Demokrata Fórum országgyûlési képviselõcsoportja teljes mértékben egyetért azzal a diagnózissal, amit Szájer József képviselõtársam felvázolt, nevezetesen a kisvállalkozások ellehetetlenülésérõl szóló észrevételeit, mert a kis- és közepes - hadd egészítsem ki a közepessel is - vállalkozások kívánatos növekedése és gyarapodása helyett ezeknek sorvadását tapasztalhatjuk az elmúlt években. Különösen érezhetõ ez a változás az úgynevezett Bokros-csomag óta. A statisztikák szerint 100-120 ezer vállalkozás szûnt meg, elsõsorban a kormány politikáját megtestesítõ Bokros-csomag következtében.

Tehát mi úgy látjuk, hogy a Horn-kormány alkalmatlan az ország vezetésére. Káros mûködése és egyoldalúan hibás gazdaságpolitikája következtében harmadik éve nem fejlõdik a gazdaság, magas az infláció, elsõsorban a termelõfolyamatokban nehezen helyrehozható károk keletkeznek, a beruházások csökkennek, a munkanélküliség emelkedése is fenyeget, és ebbe a válsághelyzetbe sodorták az egészségügyet, az oktatási rendszert, szétzüllesztették a kulturális intézményhálózatot, és a nemzeti értékek háttérbe szorítása folyik.

Ebben a folyamatban csak egy csepp a tengerben - bár a legjobban kézzel tapintható - a társadalombiztosítási járulék kivetése a másodállású vállalkozókra. Mi örülünk annak, hogy a kormány, amikor döntésének hatását érzékeli, ennek felülvizsgálatára készül, bár szeretném felhívni a figyelmet, hogy ez az eredménye annak, ha a hiányolt hatástanulmányok elmaradnak.

A Magyar Demokrata Fórum úgy látja, hogy ennek a társadalombiztosítási járuléknak ilyen módon való bevezetése több százmillió forintos kárt jelentett az országnak, ezért kérjük a felelõsök megnevezését, és várjuk a kormánytól a korrekció beterjesztését, amit a magunk nevében meleg szívvel támogatunk.

Köszönjük a figyelmüket. (Taps az ellenzék padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage