Dávid Ibolya Tartalom Elõzõ Következõ

DR. DÁVID IBOLYA (MDF): Köszönöm, tisztelt elnök úr. Kedves Képviselõtársaim! Még arról nem volt szó, hogy talán köszönet is illetné az ellenzéket, amiért olyan kitartó munkával, hónapokon keresztül kérte a szerzõdés megismerésének lehetõségét, hiszen ez okot adott a kormánynak, és okot adott a kormánypárti képviselõknek is arra, hogy megismerjék azt a szerzõdést, amirõl korábban senkinek nem volt információja.

1996 áprilisában a Pénzügyminisztérium olyan tájékoztatót adott ki, amiben nem szerepelt ez a kötelezettségvállalás. Sokszori nógatásunk után a kormány elkészített az országgyûlési képviselõknek egy anyagot, az a címe, hogy "A kormány '94. július 19-e és '96. június 30-a között vállalt pénzügyi kötelezettségeirõl". Ebben egy szó említés nem történik a kötelezettségekrõl. Ezek után én már elhiszem, hogy tényleg nem volt ember sem a kormányban, sem a Pénzügyminisztériumban, aki ismerte volna ennek a szerzõdésnek a szövegét.

A fordítás vagy a ferdítés közben sikerült rájönni az elõterjesztõnek - egyébként eladónak -, hogy ezt a szerzõdést módosítani kellene, és nagy sebtében még mindig az a lepel volt, hogy itt fordítási munka folyik. Módosították is a szerzõdést, csak, kedves képviselõtársaim, tévedés azt hinni, hogy ez a mi érdekeinknek megfelelõ szerzõdésmódosítás volt. Ez a szerzõdésmódosítás a vevõk - a General Electric és az EBRD - érdekét szolgálta, hiszen visszakaptuk a képviselõ úr által említett Polgári Bankot úgy, hogy fizettünk érte 1,1 milliárdot, a vesztesége közel 700 millió, és ahhoz, hogy ez a bank a közeljövõben bankként mûködni tudjon, a saját törvényünk alapján legalább 2 milliárd saját tõkével kell hogy rendelkezzék, ami azt jelenti, hogy újabb, több mint másfél milliárdos tõkeinjekcióra vár ez a bank.

Tisztelt Képviselõtársaim! Azt hiszem, hogy az a ... (Az elnök csengetéssel figyelmeztet az idõ leteltére.)... gyönyörû kép, ami itt éveken keresztül a kormány részérõl elhangzott, hogy sikerágazat a privatizáció, annak egy gyöngyszeme volt... (Az elnök ismét csengetéssel figyelmeztet az idõ leteltére.)... a Polgári Bank és a Budapest Bank. Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage