Hajdú László Tartalom Elõzõ Következõ

HAJDÚ LÁSZLÓ (MSZP): Elnök Úr! Tisztelt Ház! A T/3618-as számon beadott módosító indítványunkat, illetve törvényjavaslatunkat öten készítettük, és az 1995. évi XLII. számú törvény módosítására irányulna. Indoklásként nagyon röviden a következõket szeretném elmondani a törvényjavaslatunkhoz.

A helyi közszolgáltatásokról szóló törvény, amely kötelezõ jellegûvé tette a pályáztatást, egyes önkormányzatoknál rendkívüli jogbizonytalanságot idézett elõ, elsõsorban azoknál az önkormányzatoknál, amelyek nagyvárosban, jelentõsen kiépített, nagy vagyoni értékkel rendelkezõ közüzemi vállalatokat mûködtetnek, hiszen vannak közszolgáltató célok, amelyeket - hosszú távú szerzõdés alapján - 15-20 éves szerzõdéssel mûködtetnek az önkormányzatok. Úgy gondolom, ezeknél az önkormányzatoknál az önkormányzati törvény felhatalmazó jellege sérül, és ezt állítaná helyre a módosító indítvány. Ez a módosító indítvány, illetve törvényjavaslat az önkormányzatok önállóságát és a szakvállalati feladatokban a kötelezõ jelleget erõsítené.

Módosításunk arra is irányulna, hogy a szerzõdéses fegyelem és a szerzõdés szabadságfokának a visszaállítását is jelentené, és lényegében felszámolná azt a jogbizonytalanságot, amely ma fennáll. Azoknál az önkormányzatoknál, amelyek nem rendelkeznek nagy közszolgáltató vállalatokkal, a pályáztatás természetesen fennmaradna, ezért a módosításunk is ilyen típusú.

Ezt szerettem volna röviden kiegészítésként elmondani, és kérem, hogy a tárgysorozatba-vételt támogassa a tisztelt Ház. Köszönöm. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage