Balsay István Tartalom Elõzõ Következõ

BALSAY ISTVÁN (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Köszönöm a szót. A Magyar Köztársaság fegyveres erõi középtávú átalakításának követelményeirõl és létszámáról, valamint hosszú távú fejlesztésének irányairól szóló törvénytervezetünket, törvényjavaslatunkat az alábbiakkal indokoljuk.

A Magyar Honvédségnek folyamatosan alkalmazkodnia kell a hazánkban zajló társadalmi átalakuláshoz. Eközben mindvégig biztosítania kell az ország fegyveres védelmét, ugyanakkor meg kell tudni felelnie az új kihívásoknak, a változó veszélytényezõknek, mindemellett viszonylag rövid idõn belül alkalmassá kell válnia a NATO- csatlakozásra.

Az átalakítás jelenlegi tapasztalatai világosan bizonyítják, hogy ezt a fontos kérdést nem lehet és nem szabad az eddigi gyakorlat szerint folytatni. Nevezetesen úgy, hogy a honvédséggel kapcsolatos követelményeket a politika óvatosságra törekedve általánosan megfogalmazza, ugyanakkor a szükséges feltételek nem kerülnek a parlament elé, és a kormányzatra kötelezõ érvénnyel nem kerülnek rögzítésre.

Javaslatunk egyik célja az - bízva a parlamenti pártok, a képviselõtársak támogatásában, együttmûködési készségében -, hogy új módon, a törvény súlyával kerüljön rendezésre honvédelmünk és határõrségünk ügye; megfelelõ és számon kérhetõ konkrétsággal kerüljenek megfogalmazásra a fegyveres erõkkel szembeni követelmények; a szükséges feltételek hosszú távon és kiszámítható, tervezhetõ módon álljanak a fegyveres erõk rendelkezésére; a fegyveres erõk átalakítása az ország politikai érdekeinek, céljainak, védelmi igényeinek megfelelõen történjen. A honvédelem felelõssége minden döntéshozó és minden végrehajtó szervezetnél egyértelmû és számon kérhetõ legyen.

Fontosnak tartjuk azt is, hogy a határõrségnél az igen jelentõs átalakulás az alkotmánymódosítás, az új szabályok, kormánydöntések nyomán szintén a törvény keretei között kerüljön meghatározásra.

Tisztelettel kérem miniszter úr és a tisztelt Ház támogatását. Egyben jobbulást kívánok Gyuricza Béla képviselõtársamnak. Köszönöm a figyelmet. (Taps az ellenzéki oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage