Torgyán József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm, elnök úr. Igen tisztelt Képviselõtársaim! Már a napirend elõtti vitában is szóba került az Ybl Bank államosítása, amelyet 1992-ben számoltak fel, és létrehozták a Polgári Bankot, ami a Budapest Bank 100 százalékos tulajdonába került.

Amint azt már a napirend elõtti felszólalásomban is kifejtettem, az Ybl Bank felszámolása kapcsán a bank betétesei elvesztették a pénzüket. Ez egy rendkívül fontos momentum. A felszámolás kapcsán a Gyomaendrõdi Takarékpénztár is megszûnt, és az ezen takarékpénztárban pénzüket elhelyezõ állampolgárok is jelentõs veszteségeket szenvedtek el. Így a betéteseik a követelésük egy részérõl kénytelenek voltak kényszeregyezség keretein belül lemondani. Az Állami Számvevõszék '96. augusztusi jelentésébõl azonban kiderült, hogy a közvéleményt nem tájékoztatták korrekten a valóságos helyzetrõl, ugyanis az Ybl Bank felszámolása helyett annak titkos állami konszolidációjára került sor mintegy 6 milliárd 600 millió forintos költségvetési kiadással. Ez egy elképesztõen magas összeg, amely felett nem lehet elsiklani, és lényegében az eddigi napirend elõtti felszólalók kivétel nélkül követelték e kérdéskörben a vizsgálatot. Maga Akar államtitkár úr is szükségesnek tartott volna egy olyan gazdasági bizottságbeli vitát, ahol a kérdéseket tisztázzák.

Úgy gondolom, a tisztázásra a legalkalmasabb a vizsgálóbizottság felállítása, én erre tettem javaslatot, ennek részletes feltételeit... (Az elnök a csengõ megütésével figyelmezteti a képviselõt az idõ leteltére.)... írtam körül, kérem, támogassák azt. Köszönöm a türelmüket. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage