Gyimóthy Géza Tartalom Elõzõ Következõ

GYIMÓTHY GÉZA (FKGP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Sok ezer erdõtulajdonost és a magyar erdõk állapotát jelentõsen érintõ kérdésben szeretnék önálló képviselõi indítványomban törvényjavaslatot módosítani. Módosítanám az 1991. évi XXV. törvény, a kárpótlási törvény 24. §-ának (1) bekezdését.

A módosítás lényege: a kárpótlás során erdõterülethez jutott tulajdonosnak, amennyiben társult erdõgazdálkodásra kötelezett, nem kell vállalkozónak bejelentkezni, mivel köztudott, hogy a degresszió elkerülése végett azokat a kárpótlásra jogosultakat, akik választották az utalványt, kötelezõ vállalkozói bejelentkezés terhelte. Így viszont nagyon sok kisnyugdíjast, alacsony jövedelmû embert elriaszt attól, hogy az erdõbirtokosságba belépjen, hisz akkor kötelezõen a vállalkozói igazolványt ki kell váltani. Korábban 5000 forint volt, most jóval több annál. Emiatt azok az erdõtulajdonosok, akik osztatlan közösben kapták meg az erdõtulajdont - hisz az erdészeti hatóság nem támogatja, hogy megosszák az erdõterületet, sok helyen nem is lehet -, így egy helyrajzi számon több tulajdonos létezik, de nem tudják mûködtetni, nem tudnak dolgozni ott, erdõbirtokosság sem tud megalakulni amiatt, mert több ember nem váltja ki, nem váltotta ki, nem tudja kiváltani a vállalkozói igazolványt.

Tehát ez több ezer erdõtulajdonos érdekében megoldást kínál, és érdekes módon még a Pénzügyminisztérium bizonyos körei, az FM erdészeti hatósága is támogatják, ezért kérem a tisztelt Országgyûlést, hogy ezt a nagyon gyakorlati problémát oldjuk meg a magyar erdõk érdekében. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage