Sepsey Tamás Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SEPSEY TAMÁS (MDF): Tisztelt elnök úr, köszönöm a szót. Tisztelt Képviselõtársaim! Mai ülésnapunkon a napirend elõtti felszólalások leginkább a Budapest Bank privatizációjával kapcsolatban hangzottak el. Államtitkár úr ígéretet tett, hogy részletesen meg lehetne ezt vitatni az Országgyûlés egyik bizottságában.

Úgy gondolom, hogy a Budapest Bank privatizációja sokkal alaposabb vizsgálatot igényel. Ezért arra kérem tisztelt képviselõtársaimat, támogassák azt a javaslatomat, hogy az Állami Számvevõszék, amely a magyar alkotmány szerint az Országgyûlés legfõbb gazdasági, pénzügyi ellenõrzõ szerve, egy teljes körû vizsgálatot folytasson le a Budapest Bank privatizációja kapcsán. Ez a vizsgálat ne csak a jogszerûségi elemeket vegye figyelembe, hanem a célszerûségi szempontokat is vizsgálja meg. Terjedjen ki a privatizáció kezdetétõl egészen a Polgári Bank '96 végén megtörtént eladására.

Határozott véleményem, hogy a Számvevõszék korábbi szakmai munkái alapján rászolgált arra a bizalomra, hogy ebben a kérdésben, amely meglehetõsen megosztotta a magyar közvéleményt, a szakmai közvéleményt is, és a mai nap tanúsága szerint igen éles vitákra adott okot a magyar Országgyûlésben, a Számvevõszék egy olyan pártatlan szervezet, amelynek megállapításait mindenkinek el kell fogadni. Ezért kérem képviselõtársaimat, támogassák ezt a javaslatot, és tegyék lehetõvé, hogy a Számvevõszék a vizsgálat lefolytatását követõen az ország közvéleményét megismertesse azzal, mi is történt valójában a Budapest Bank privatizációja kapcsán. Köszönöm szépen. (Taps.)

(17.10)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage