Orosz István Tartalom Elõzõ Következõ

DR. OROSZ ISTVÁN (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Képviselõtársaim! Engedjék meg, hogy két nagyon rövid megjegyzést tegyek ahhoz, amit Kávássy képviselõ úr mondott.

Az egyik a 6. § harmadik részével kapcsolatos legteljesebb egyetértésem. Nyilván képtelen dolog lenne az, ha valaki, mondjuk, azt javasolná, hogy a Magyar Országos Levéltár egyébként a környezetet teljesen agyonnyomó neogótikus épületét valaki le akarná bontatni a törvény alapján. Márpedig a törvény ezt a lehetõséget egyébként tartalmazza.

A másik, amivel vitatkoznom kell képviselõ úrral, ez a temetõkkel kapcsolatos megjegyzése. Úgy vélem, a temetõkkel kapcsolatos törvényi szabályozás a (2) a) és b) pontjában fogalmazódik meg igazában - és gondolom, ezzel képviselõ úr is egyetért -, hogy a kiemelkedõ személyiségek sírjainak megõrzése és gondozása biztosítva legyen, és azok a mûemléknek minõsíthetõ síremlékek is biztosítva legyenek és eredeti helyükön fennmaradnak. Az eredeti helyükön való fennmaradást tekintem a legfontosabbnak, hiszen az utóbbi idõben jó néhány olyan temetõfelszámolás történt - hogy egyébre ne hivatkozzam, szegény Csokonait át kellett telepíteni Debrecenbe, mert a temetõt, ahol el volt temetve, felszámolták -, amelyet ez a törvény szabályoz és jól szabályoz. Szerintem az a fontos, hogy az eredeti temetés helyén, az eredeti formában õrzõdjenek meg ezek az emlékek.

Köszönöm szépen. (Taps az MSZP padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage