Szalay Gábor Tartalom Elõzõ Következõ

SZALAY GÁBOR (SZDSZ): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. A Balsay képviselõtársam által mondottakhoz szeretnék egy-két megjegyzést fûzni, nem mintha a részletes vitát most kívánnám lefolytatni, de egy- két megállapítása, úgy gondolom, feltétlenül érdemes arra, hogy reagáljak rá elõterjesztõként, illetve elõterjesztõtársaim nevében.

Balsay képviselõtársunk megemlítette, hogy az önkormányzati és a környezetvédelmi bizottság nem kapta meg véleményezésre a benyújtott törvénymódosító javaslatot. Valóban, tán helyesebb lett volna, ha ez nem így történik, de nyilvánvaló, hogy ehhez én elõterjesztõként nem tudok más egyebet hozzáfûzni, mint azt, hogy örömmel veszem, hogyha legalább most ezután a két bizottság fog foglalkozni azzal a törvénymódosítási javaslattal, ami egyébként a parlament asztalán van körülbelül öt hónapja, aminek az általános vitáját körülbelül másfél hónappal ezelõtt kezdtük el, tehát a karácsonyi szünetet megelõzõ utolsó munkahéten, és amelynek a parlamenti tárgyalásáról nyilvánvaló, hogy ezen bizottságok tagjai függetlenül attól tudtak, hogy esetleg hivatalos felkérést nem kaptak ezen törvénymódosítási javaslat megtárgyalására.

(21.00)

Ugyanez vonatkozik a kormányszintû egyeztetésekre is, hiszen valóban azt hallani, hogy több tárca most, az általános vita lefolytatásának idõszakában hangoztatja különvéleményét, kritikai véleményét. Kétségtelenül jobb lett volna, ha ez elõbb rendezõdik, de még semmirõl nem késtünk le, úgyhogy tudomásom szerint ezek az egyeztetõ tárgyalások is lebonyolításra kerülnek ezen a héten.

Ahhoz, hogy az október 9-ei kormányzati egyeztetés figyelembe lett-e véve, nem tudok hozzászólni. Én nem tudok errõl a kormányzati egyeztetésrõl. De azt se tudom, hogy melyek azok a részek, amelyek kimaradtak, és amelyeket nekünk mint elõterjesztõknek kellett volna llítólag figyelembe vennünk. Mi elõterjesztõk természetesen csak azokat a kérdéseket kezeltük a törvénymódosítási javaslatunkban, amelyeket szükségesnek tartottunk. Mi nem tudhattunk arról, hogy egyes tárcáknak milyen igénye, milyen kívánalma fogalmazódott meg saját magukban, saját titkukként elrejtve mire gondoltak. Úgy gondolom, lett volna alkalom elõbb is ezeket az óhajokat és elképzeléseket a részünkre jelezni, mert hiszen a bányatörvény módosításának elõkészítése sem titokban történt, és több mint fél évet vett igénybe.

Kritikaként fogalmazódott meg, hogy környezetvédelmi szempontok nem érvényesülnek, nem jelentek meg a törvénymódosítási javaslatunkban. Én ezt a dolgot másként látom. Azt látom, hogy a törvénymódosítási javaslatunkban nem egy helyen kifejezetten környezetvédelmi szempontoknak adtunk helyet, és nem azért, mert minket a Környezetvédelmi Minisztérium megkeresett volna, hanem saját lelkiismeretünkre hallgatva.

A 23. § (1) bekezdésében például mi fogalmaztuk meg elõterjesztõ képviselõtársaimmal azt, amit a törvény eddig nem tartalmazott, nevezetesen, hogy a feltárás és a kitermelés, valamint az ezekhez szükséges létesítmények elhelyezése csak akkor engedélyezhetõ, ha a bányavállalkozó rendelkezik a külön jogszabályban elõírt környezetvédelmi engedéllyel. Vajon mi ez, ha nem a környezetvédelem prioritásként való kezelése?

A 26. § (4) bekezdésében mi fogalmaztuk meg elõterjesztõ képviselõtársaimmal, hogy a bányatelek megállapítására indított eljárás ideje alatt feltárás, kitermelés csak akkor végezhetõ, ha a bányavállalkozó e tevékenységre környezetvédelmi engedéllyel rendelkezik. Vajon mi ez, kedves képviselõtársaim, ha nem a környezetvédelmi szempontok prioritásként történõ kezelése?

Mi fogalmaztuk meg azt, hogy a geotermikus energia kitermelésénél nem az eladott, hanem a kitermelt geotermikus energia mennyisége után kell bányajáradékot fizetni, vagyis ezáltal nyilván azt akartuk elérni, hogy megszûnjön az a gyakorlat, amikor szabadon termelnek ki geotermikus energiát, és amit nem tudnak eladni - és ez a nagyobbik rész -, azt szabadon elfolyatják. Ezt a nagyon rossz gyakorlatot kívánjuk megakadályozni módosító indítványaink egyikével. Vajon mi ez, ha nem a környezetvédelmi szempontok prioritásként történõ kezelése?

De mondom, nem kívánok a részletes vita elébe menni. Ezeket csak kiragadott példaként azért említem meg, nehogy az az érzés keletkezzen bárkiben is, aki hallotta tisztelt képviselõtársam felszólalását, hogy itt bármely energetikai, bányászati lobby a saját önös érdekeitõl vezérelve letaposni kívánna bármi más szempontot is. Különösképpen nem igaz ez a környezetvédelmi szempontokra. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage