Karakas János Tartalom Elõzõ Következõ

KARAKAS JÁNOS (MSZP): Tisztelt Ház! Ebben az eredetileg tervezettnél is késõbbi idõpontban csak röviden szeretném indokolni, megmagyarzáni indítványom lényegét. Egy viccel szeretném kezdeni. Állítólag - és ez a vicc ma is érvényes - az egyszeri borkereskedõ halálos ágyán vallotta be a nagy titkot fiának, hogy szõlõbõl is lehet bort készíteni. Én azt mondom, ha Európába megyünk, akkor csak szõlõbõl szabad bort készíteni. Ez a pici indítvány ezt próbálná elõsegíteni, olyan formában, hogy erõsítené a hegyközségek jogosítványait, illetve tartalmaz egy olyan elõírást, amely úgy szól, hogy "bort, valamint borászati feldolgozás céljára szõlõt forgalomba hozni csak származási bizonyítvánnyal szabad." Tehát akár a termék elõállítójának, akár az ezzel foglalkozó kereskedõnek bizonyítania kell, hogy igenis szõlõbõl készült ez a bor. Ez nagyon fontos tényezõ.

Persze fel lehetne vetni, hogy miért nem várjuk meg az új bortörvényt. Ezt a kicsi indítványt azért szükséges megtenni, mert amikorra az új bortörvény sorra kerül, elképzelhetõ, hogy egy évet késhetne az elõbb felolvasott szabályozás, ami rendkívül sokat árthat a magyar szõlõtermesztõknek.

Ezért, szétnézve a sorok között, remélem, nagy vitát nem fog kiváltani ez a rövid javaslat. Kérésem röviden: vitassuk meg és fogadjuk el a késõbbiek során ezt az indítványt. Köszönöm.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage