Pásztohy András Tartalom Elõzõ Következõ

PÁSZTOHY ANDRÁS, a mezõgazdasági bizottság elõadója: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselõtársaim! A mezõgazdasági bizottság 1996. november 26-ai ülésén tárgyalta meg és egyhangúlag támogatta Karakas János képviselõtársunk önálló indítványát, mely a jelenleg érvényben lévõ, a szõlõ- és gyümölcstermesztésre, valamint a borgazdálkodásra vonatkozó 1970. évi 36. törvényerejû rendelet módosítását szorgalmazza.

A módosítás természetesen nem helyettesíti a szõlõ- és borágazatra vonatkozó átfogó, a jelenlegi viszonyokra aktualizált új törvényi szintû szabályozást. De a bortörvény megalkotásáig is szükség van az eredet- és minõségvédelem szigorúbb szabályozására, a szabályok betartatására.

(21.40)

A mezõgazdasági bizottság ellenõrzõ albizottsága is vizsgálta a hegyközségi törvény hatályosulását. Ennek kapcsán merült fel a szakemberek részérõl annak igénye, hogy ahhoz, hogy a hegyközségi törvény beválthassa a hozzá fûzött reményeket, elvárásokat, részben módosítani kell a kapcsolódó jogszabályokat is. Ezt célozza az elõttünk lévõ törvényerejû rendelet módosítása.

Az önálló indítvány alapjában véve valóban két témával foglalkozik. Mindkét témakör a hegyközségi törvény végrehajtását is segíti; így az egyik az engedély nélkül vagy az engedélyben foglaltaktól eltérõen telepített szõlõültetvények esetleges kivághatóságának kérdése, a másik módosítási javaslat - ami talán ennél is fontosabb - annak a jogosultságnak az érvényesítése a hegyközségi törvényhez kapcsolódva, hogy bort, valamint borászati feldolgozás céljából szõlõt forgalomba hozni csak származási bizonyítvánnyal lehet.

A mezõgazdasági bizottság ezt azért is fontosnak ítéli, mert e kiegészítés nélkül nem lehet meghozni azt a kormány-, illetve földmûvelésügyi minisztériumi rendeletet, amely alapján ki lehet adni, hogy mit tartalmazzon a származási bizonyítvány és egyáltalán beindulhasson az eredetigazolás.

Ennek szükségességét talán még inkább indokolja az a tény, hogy gondolom, többünk elõtt ismeretes, hogy több mint egymillió hektoliter bor sorsa eléggé kétséges, és valahol ezt is szabályozni kell. Ezért a bortörvény megalkotásáig nem lehet várni, mert ha kicsúszunk az idõbõl, nem lehet a származási igazolások kérdéseit, feltételeit tisztázni az ez évi szüret elõtt.

Mindezen indokok alapján a bizottság nevében javaslom a benyújtott önálló képviselõi indítvány megtárgyalását és elfogadását. Köszönöm szépen. (Taps)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage