Kovács Kálmán Tartalom Elõzõ Következõ

KOVÁCS KÁLMÁN közlekedési, hírközlési és vízügyi minisztériumi államtitkár: Képviselõ Asszony! Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Megmondom õszintén, számítottunk arra, hogy a tavaszi idõszak elején az autópályaügyek a parlament elé kerülnek. Véleményünk is az, hogy a magyar úthálózat-fejlesztés és autópályahálózat-fejlesztés össztársadalmi ügy, és ezért méltó arra, hogy a parlament idõnként foglalkozzon vele.

Azt hiszem, az senki elõtt sem vitatható tény, hogy az értékálló nyugdíjak, a tisztességes alkalmazotti bérek és egyáltalán, a gyarapodó ország feltétele egy korszerû infrastruktúra, amely nemcsak a vezetékes ivóvizet, az egyre bõvülõ csatornahálózatot, az esetleg nem albán színvonalú telefonhálózatot, hanem egy korszerû úthálózatot is jelent és igényel, mert ennek hiányában nem lehet az országnak fejlõdnie.

Éppen ebbõl következõen úgy ítéljük meg, hogy nem egyetlen szektorra, kifejezetten az autópálya-használókra kell terhelni ennek a fejlesztésnek a költségeit, hanem több lábra kell állítani, hiszen jelentõs össztársadalmi érdek is megnyilatkozik és megmutatkozik ebben a kérdésben. Ezért a kormány elé terjesztendõ anyagunkban éppen a finanszírozásnak, a '91-92-ben kialakított finanszírozási rendszernek egy jelentõs módosítását javasoljuk, éppen az össztársadalmi érdek miatt, egyetértve egyébként képviselõ asszony sok-sok felvetésével, amiben pontosan ezekre a kérdésekre tér ki. Ezért ezt köszönettel vesszük.

Köszönettel vesszük azt az észrevételét is, ami a jobb üzletpolitikára vonatkozik. Itt el kell mondanom, hogy a miniszter úr tavaly novemberben-decemberben - szinte az átadás idõpontját veszélyeztetve - felhívta az AKA elnökének a figyelmét, hogy bár a szerzõdések, a tenderkiírás feltételei nem tartalmazták kötelezõen a kedvezmények rendszerét, feltétlenül szükségesnek tartja a térségben lakók számára a kedvezmények kialakítását. Köszönöm szépen.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage