Nagy Frigyes Tartalom Elõzõ Következõ

DR. NAGY FRIGYES földmûvelésügyi miniszter: Tisztelt Képviselõ Úr! Tisztelt Parlament! Köszönöm, hogy az elsõ kérdést ön tette fel nekem egy meglehetõsen bonyolult ügyben.

A magyar agrártámogatási rendszer sokféle kritikát kap. Az elsõ ilyen kritika, hogy az a bizonyos 101 milliárd forint kevés. Végigjárva az ország különféle nagyvárosait, és gazdálkodók tömegeivel konzultálva azt tapasztaltuk, hogy az emberek tudomásul vették ezt az összeget, és megpróbálnak most olyan lépéseket tenni, hogy ezt valamilyen módon a saját számukra hasznosítani tudják.

A GATT-tárgyalások ügyében feltett kérdésre röviden annyit szeretnék válaszolni, hogy igaza van a képviselõ úrnak, valóban egy háromszor is téves megegyezés született a GATT-tal. Ez a direkt exporttámogatást gyakorlatilag lehetetlenné teszi, illetve olyan helyzetbe hozza Magyarországot, hogy azokat a termékeket, amelyeket piacra viszünk, közvetlenül nem támogathatjuk, illetve egyre csökkenõ mértékben támogathatjuk.

Való igaz, hogy ezzel kapcsolatban tárgyalássorozatok folytak és folynak jelenleg is, hisz a magyar kormány nem nyugodott bele ebbe a témába. Azonban hozzá kell tenni, hogy itt nem a pénzek nagyságrendjérõl van szó; hisz azokat az országokat, amelyek minket ezért elmarasztaltak - gondolok itt olyan nagy országokra, mint Ausztrália, az Egyesült Államok, Japán stb. -, nyilván nem az a minimális magyar agrárexport, illetve annak a támogatása zavarja õket, ami megjelenik a piacon, hanem - ahogy azt hangoztatják is - õket az elvek érdeklik, és a direkt exporttámogatást a liberális kereskedelempolitika elleni lépésnek minõsítik.

Itt a témában két területen lehet lépni. Egyrészt továbbra is tisztázni kell, hogy milyen módon köttetett ez a szerzõdés; GATT- konform támogatási rendszert kell kidolgozni, amelyen fáradozunk, és egy átmeneti idõszakot kell kérni. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage