Takács Péter Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TAKÁCS PÉTER (MDF): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Miniszter Úr! Az õstermelõ fogalma és a hozzá kapcsolódó õstermelõi igazolvány Európa-szerte ismert és a magyar társadalom tagjai elõtt sem idegen. Volt idõ, amikor éltek ezzel a realitással, és védelmet találtak az õstermelõi igazolványban, illetve egy hatalmas társadalmi teljesítményt integrált az õstermelõi igazolvány a nemzetgazdaságban.

Amikor az elmúlt évben a parlament elfogadta ezt a döntést, minden olyan embernek, akinek köze van a mezõgazdasághoz és egy kicsit történelmileg foglalkozott vele, az volt a reménye, hogy a magyar társadalom egy hatalmas teljesítményét sikerül a nemzetgazdaságba integrálni, polgárosítani az embereket és a normarendhez közelíteni a gazdasági viselkedést. Ezzel szemben elterjedt az a hír, hogy az õstermelõi igazolványhoz hozzákapcsolták a 8400 forintos havi társadalombiztosítási illetéket, ami természetesen nem kedvez annak a szférának, amelyik õstermelõ akar lenni, hisz õstermelõi tevékenységet folytathat bárki vállalkozóként is, és akik ebbõl akarnak megélni, azok többnyire már vállalkozók, vagy valamilyen formában beintegrálódtak a nemzetgazdaságba. Viszont azok, akik melléktevékenységként, hétvégeken vagy nyugdíj-kiegészítõ tevékenységként foglalkoznak õstermeléssel, különösen olyan térségekben, ahol a föld aranykorona értéke nem a legmagasabb, vagy éppen a birtokviszonyok úgy alakultak, hogy önálló õstermelõi tevékenységre sem önmaga, sem a családja ellátását nem bízhatja, megfosztatnak ettõl, ezáltal hatalmas társadalmi teljesítmény szorul ismételten a feketegazdaságba.

Ezért kérdezem földmûvelésügyi miniszter úrtól: valóban kell-e a társadalombiztosítási illetéket fizetniük az õstermelõknek... (Az elnök a csengõ megkocogtatásával jelzi az idõ leteltét.) ...vagy kitalál valamilyen jó megoldást a földmûvelésügyi kormányzat a kérdés rendezésére. (Taps az ellenzék soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage