Kutrucz Katalin Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KUTRUCZ KATALIN (MDNP): Tisztelt Képviselõtársaim! Tisztelt Miniszter Úr! Egyre inkább igazolódni látszanak azok a vádak, hogy ez a kormány a felsõ tízezernek a kormánya, és nem érdekli az, hogy mi lesz a szegényebb rétegekkel.

Sohasem szoktam általánosságban beszélni, rögtön mondom a konkrétumot, hogy miért gondolom többek között így.

A társadalombiztosítással kapcsolatos változások azt mutatják, azt igazolják, amit az elõbb mondtam. A tb-járulék és az egészségügyi hozzájárulás 1997-tõl azokat a munkaadókat sújtja igazán, ahol a munkavállalók bére bruttó ötvenezer forint alatt van. Ezek a munkaadók a kevés alkalmazottat foglalkoztató vállalkozók és az úgynevezett rosszul jövedelmezõ ágazatokban lévõ munkaadók. Itt dolgozik a bérbõl és fizetésbõl élõk egy jelentõs része, és közvetetten a bérbõl és fizetésbõl élõk is érintve vannak, mert ha a járulékok nem fizetése miatt, vagy azért, mert a munkavállaló ezt nem bírja, megszûnik a munkahelyük, akkor bizony nagyon hátrányos helyzetbe kerülnek.

Ezt enyhítendõ, a kormány akarata ellenére a parlament elfogadott egy olyan javaslatot, amelyik úgy szól, hogy az egészségügyi hozzájárulás megfizetéséhez ilyen helyzetben hozzá lehet járulni a Munkaerõ-piaci Alapból. De ahhoz, hogy a Munkaerõ-piaci Alapból egy ilyen hozzájárulást meg lehessen ejteni, szükség lenne a munkaügyi miniszter rendeletére, mert a felhatalmazást a törvény a munkaügyi miniszternek adta meg arra vonatkozóan, hogy ennek a hozzájárulásnak, ennek a segítségnek a részletes szabályait kidolgozza.

Kérdezem én tisztelettel: hol van ez a rendelet? Február 5-ét írunk. Az egészségügyi hozzájárulást úgy kell fizetni, mint a tb- járulékot, a héten be kellene fizetni. Kérdezem még egyszer: hol a rendelet? (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage