Olasz János Tartalom Elõzõ Következõ

OLASZ JÁNOS (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! Szándékom szerint a december 17-ei ülés azonnali kérdések órájában szerettem volna elmondani ezt az azonnali kérdést. Akkor idõhiány miatt nem került rá sor.

Mivel a probléma, amire választ várok, ma is élõ, ezért kértem lehetõséget a mai ülésünkön.

(14.10)

Az egészségügyi ellátási kötelezettségrõl és a területi finanszírozási normatívákról szóló 1996. évi LXIII. törvény végrehajtására a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei járó- és fekvõbeteg szakellátási kapacitások lekötésérõl hozott OEP-határozat az elsõfokú MEP-határozatot úgy változtatta meg, hogy a számunkra elfogadható 53 belgyógyászati ágy lekötése helyett a mezõkövesdi kórház szakápolási egészségügyi intézetként való mûködését finanszírozza 70 ággyal.

Az intézményt mûködtetõ mezõkövesdi önkormányzat a 19/1996. számú népjóléti miniszteri rendeletben elõírt szakmai minimumfeltételeknek való megfelelés érdekében a megyei egyeztetõ fórumon kötelezettséget vállalt arra, hogy '97. június 30-áig, a törvény által biztosított integrációs lehetõséggel élve a végleges mûködési engedély feltételeit teljesíti.

Miniszter Úr! Mezõkövesd a Miskolcon lévõ kórházaktól 45 kilométerre van. Az ellátási körzet legtávolabbi településétõl 80 kilométerre kell eljutni a betegnek, ha ellátására az évtizedek óta elismert gyógyító munkát végzõ mezõkövesdi intézetben nem lenne lehetõség. Ez a belgyógyászati osztály biztosítja a 156 ágyas, megyei fenntartású mezõkövesdi reumakórház belgyógyászati hátterét is. Nekünk szükségünk van erre az osztályra. Funkciójának megváltoztatásával a dél-borsodi régió 23 településén élõ mintegy 52 ezer ember ellátatlan maradna.

Ezért... (Az elnök a csengõ megkocogtatásával jelzi a felszólalási idõ leteltét.) ...kérdezem: milyen biztosítékát látja miniszter úr annak, hogy az itt élõk fekvõbeteg-ellátásának lehetõsége ne hátrányosan... (Az elnök a csengõ megkocogtatásával ismét jelzi a felszólalási idõ leteltét.) ...változzék az átalakítás elõtti idõszakhoz képest. Köszönöm. (Szórványos taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage