Kökény Mihály Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KÖKÉNY MIHÁLY népjóléti miniszter: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyûlés! Kedves Képviselõ Úr! Valóban, a ciklusban második alkalommal kerül sor tisztifõorvos-váltásra, de mint ön is tudja, elsõ alkalommal az akkori tisztifõorvos egészségi állapota miatt kérte nyugdíjba helyezését.

A múlt héten az országos tisztifõorvos felmentésére közös megegyezéssel került sor. Ezzel kapcsolatban a múlt héten több nyilatkozatot is adtam, amelyek a sajtóban megjelentek. Kifejtettem a személycsere indokait, és biztosíthatom önt és a tisztelt Házat, hogy semmiféle más rejtett ok nem áll a háttérben.

Az idei évben az ÁNTSZ korszerûsítésében alapvetõ lépéseket kell tenni. Ez egyik oldalon jelenti a szervezet megerõsítését, másrészt azonban szükségképpen szervezeti átalakítással is jár, ami nem azt jelenti, hogy újólag fölmerül az ÁNTSZ-nek a közigazgatási hivatalokba történõ beolvasztása, de újra kell gondolni a rendszert, az országos intézetek, a speciális feladatokat ellátó szolgálatok hatás- és feladatkörét, és ennek megfelelõen kell az elõkészítõ munkálatokat felgyorsítani.

A szükséges döntés-elõkészítõ munka nem haladt kellõ ütemben. Az ÁNTSZ átalakításával részben már késésben is vagyunk. Ezt semmiképpen nem halaszthatjuk tovább. Ez volt az a tényezõ, amely miatt közös megegyezéssel a tisztifõorvos közszolgálati jogviszonyát megszüntettük.

Annyit tennék még ehhez hozzá, hogy a volt országos tisztifõorvos szakterületének tudós ismerõje, akinek tanácsaira a jövõben is számítok. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage