Lotz Károly Tartalom Elõzõ Következõ

DR. LOTZ KÁROLY közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõ Úr! Egy kényes kérdést érintett, és alapvetõen egyetértek a kérdésfeltevés lényegével. A közúti fuvarozásban részt vevõ külföldi gépjármûvek ellenõrzését ugyanakkor, szemben az ön állításával, folyamatosan végzi a Közlekedési Felügyelet, amire az a bizonyíték - megnézettem ma délelõtt -, hogy 19 ezer vizsgálatot végeztek az elmúlt esztendõben, ami elég jelentõs -

ezt viszonylag egyenletes elosztásban végezték az ország legkülönbözõbb pontjain. 7 százaléknál - ez nem kicsi - találtak szabálytalanságot, de a szabálytalanságok megoszlása elsõsorban azt mutatta, hogy 90 százalékban mûszaki jellegû szabálytalanság volt, ami egybeesik egyébként azzal, amit ön a gépjármûvek mûszaki állapotáról jelzett, tehát valóban nagyon sok az elhasznált gépjármû. Ezeknél bevonták az engedélyt, vagy egyéb módon hajtottak végre büntetéseket.

Két alkalommal, a VPOP és a határõrség bevonásával, egy-egy hónapos idõtartamban ezenkívül rendkívüli célellenõrzést is tartottak. A mintegy 9 ezer külföldi gépjármû közül 531 nem tett eleget az elõírásoknak. Ezek közül azonban néhány esetben fordult elõ az ön által említett, engedély nélküli fuvarozás, amit nagyon szigorúan veszünk. A közös fellépés érdekében tárcánk 43 országban nemzetközi közúti áru- és árufuvarozási egyezményt kötött. Az elmúlt 3 évben néhány alkalommal - valóban csak néhány alkalommal - kellett az érintett, elsõsorban szlovák és ukrán hatóságokat megkeresnünk intézkedésüket kérve.

Még egyszer szeretném hangsúlyozni... (Az elnök a csengõ megkocogtatásával jelzi, hogy letelt az idõkeret.), hogy a helyzet megítélésében egyetértünk, de a szûkülõ anyagi lehetõségek ellenére nagyon komolyan vesszük, és a továbbiakban még inkább fogjuk növelni az ellenõrzéseket. Köszönöm a kérdését.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage